Välj datum

Sundsvalls Kammarkör

Ockelbo Kyrka / Ockelbo

sön 23 apr 2023 kl 16.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i april 2023.

Klicka här för att se arrangörens nuvarande evenemang.

Välkommen till en sångfest med Sundsvalls Kammarkör! Kören har med sin tidigare ledare och grundare Kjell Lönnå - som gick bort i maj 2022 - framträtt i åtskilliga uppmärksammade konserter och har en bred repertoar. Allt från kör-show till kyrkokonserter finns på programmet.

Något av en TV-kör har Sundsvalls Kammarkör också blivit. De har gjort mer än 150 separata program för tv; meditativa konserter, allsångskonserter och det mesta däremellan. Sommaren 2015 medverkade de i Allsång på Skansen i SVT och återkom dit i juli 2022 för att hylla sin körledare efter hans bortgång. De kunde också ses i den prisbelönta serien Allt för Sverige 2017, även den i SVT.

Kören gör årligen flertalet livekonserter, inte minst i hemstaden Sundsvall och turnerar flitigt både inom Sverige och utomlands.

1981 gjordes en lång turné längs den amerikanska västkusten där bl.a. San Francisco, Los Angeles och San Diego besöktes. En Europaturné genomfördes 1984, där kören bland annat sjöng i Peterskyrkan i Rom, konserterade i Notre Dame i Paris och St Paul’s Cathedral i London. I Vatikanen fick Sundsvalls Kammarkör sjunga i speciell audiens hos påven Johannes Paulus II. 1990 gjorde de en uppmärksammad turné till Hawaii, Tahiti och Australien där bland annat konsert hölls i Operahuset i Sydney. 1991 gick utlandsturnén till Wien och Budapest där konserter hölls i de stora katedralerna. Sundsvalls Kammarkör har också turnerat i Kanada, Grenada, Malta och Spanien, för att nämna några av alla länder de besökt. Senaste utlandsresan gick till Portugal, 2017.

I oktober 2014 gjorde de succé på Sveriges största körfestival, Lund Choral Festival och året därpå firade kören 50 år, bland annat genom en konsert i London och jubileumskonsert på hemmaplan i Sundsvall.

Kören har sjungit in flera skivor med både profant och sakralt innehåll.

Sundsvalls Kammarkör har ca 45 medlemmar, alla amatörer med olika yrken till vardags. Inom kören finns många solister som nu och då framträder i programmen.

Körens grundare Kjell Lönnå avled i maj 2022. Han arbetade med körsång i över 60 år, först med mindre ensembler, sedan Sundsvalls Ungdomskör och kyrkokörer. Vid sin bortgång ledde han KFUM-kören Sundsvall och Sundsvalls Kammarkör samt damkören Confetti. Tidigare har han även startat barn- och gosskörer. Vid flera tillfällen representerade Lönnå med olika körformationer Sverige i bland annat USA, Europa, Mellanöstern och Australien. Som gästdirigent och föreläsare förekom han ofta på olika håll i landet. Han erhöll flera fina utmärkelser, som till exempel John Hanson Award, 1986 Årets TV-personlighet och guldmedalj av vår konung Carl XVI Gustaf. Kjell Lönnå var också Förbundsdirigent för Sveriges Körförbund under flera år.

Sedan Kjells bortgång är Inger Ögren - långvarig medlem och vicedirigent - körens dirigent.


 

Synpunkter?