Välj datum

Gästspel Marcus Baldemar - Finally Fantastic

Dansinitiativet / Luleå

sön 20 nov 2022 kl 18.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i november 2022.

Klicka här för att se arrangörens nuvarande evenemang.

Finally Fantastic är en köttslig, rörlig och bildstark dansföreställning som vill skildra en samvaro, ett tillsammansskap ända in i döden, och hur döendet kan samexistera med det fantasifulla och glädjerika, det erotiska och intima.

Finally Fantastic kan ses som en mötesplats och en gemensam gravplats där en samling personer av olika generationer gör, dör och är tillsammans. Verket har hämtat inspiration från Ruth Coker Burks kyrkogård i USA som upprättades på 80-talet under AIDS-epidemins begynnelse, i en tid då sjukdomen kallades för “the gay cancer”. Kyrkogården tillägnades homosexuella som dog i sviterna av AIDS ensamma och övergivna pga av stigmat av viruset. Idag ser vi ensamheten som en annan pågående pandemi.

MDT har tidigare visat Marcus Baldemars verk GALDR (2019) och Polari Speaking Sex (2021). Precis som i tidigare verk tar han avstamp i skeenden från historien och skapar en koreografi som talar till och verkar i nuet. 

Vi dör en död vi önskar dö, tillsammans!
 
Marcus Baldemar (1985), född och uppvuxen i Kiruna, arbetar som dansare och koreograf och har under de senaste 14 åren verkat som frilans inom scenkonstområdet med Europa som bas. Han utbildades vid Balettakademien i Umeå, SEAD i Salzburg, Österrike samt P.A.R.T.S. i Bryssel, Belgien. Marcus har samarbetat med en rad koreografer som dansare och/eller som medskapare. I egenskap av koreograf har han bl a skapat verken GALDR (2019), Polari Speaking Sex (2021) och Markus Lär Sig Finska (2021). 
  
 
Idé och koreografi: Marcus Baldemar
På scen: Viktoria Andersson, Marcus Baldemar, Peter Stenson och Henning Tönsberg
Kostym, mask & peruk, scenografi, ljus: Daniel Åkerström Steen
Komponist, musik: Ann-Sofie Lundin
Produktion: MDT, Johnson & Bergsmark
Tekniker: Björn Kuajara
Samproduktion: Dansinitiativet, Luleå kommun, MDT, Dans i Blekinge
Residens: Uferstudios, Dansinitiativet, Dansplats Skog, Dans i Blekinge, Hallen, MDT
 
Projektet stöds av Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Stockholms stad. 
 

Synpunkter?