Välj datum

KÖRSBÄRSTRÄDGÅRDEN på Arilds Vingård

Arilds Vingård / Arild

mån 4 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
ons 6 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
fre 8 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
mån 11 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
ons 13 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
fre 15 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
mån 18 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
ons 20 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
fre 22 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
mån 25 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
ons 27 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
fre 29 jul 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
mån 1 aug 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
ons 3 aug 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
fre 5 aug 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i augusti 2016.

SVENSKA TEATERN - Stockholm i samarbete med ARILDS VINGÅRD presenterar:

KÖRSBÄRSTRÄDGÅRDEN

 

"En fest med liv och lust i Arild"

"Det är frejdigt, fyndigt och tungvrickande... ett stycke levande teater i sommarkvällen, om livslögner och passion, om sanning och falskhet, om klasskamp och livets mening – och lite till. Inramningen är suggestiv. Och Arilds vingård är en förtrollad spelplats..."   Helsingborgs Dagblad

 

OBS! - REGNSÄKERT.

I sommarens föreställning på Arilds Vingård tar Camilla Nyberg och Andreas Rodenkirchen med lekfullt allvar med er på en resa till Ryssland för 116 år sedan, där ni möts av en brokig skara idealister, kapitalister, konservativister och uppkomlingar. Geniala idioter och idiotiska genier vars hopp, drömmar, förväntningar och framtid är knutna till den vackra Körsbärsträdgården. Människor som ni alla känner mer än väl… 

Hela Tjechovs pjäs, på halva tiden, framförd av 2 skådespelare. 

Regiöga: Björn Melander

På Arilds Vingård utspelas kampen om Körsbärsträdgården bland bordsplacerad publik som avnjuter mat, dryck skådespel och rysk musik, i en extatisk rysk känsla av tragikomiskt uppsluppet vemod.

MENY:

Arilds Vingårds mustiga Fisksoppa + smör & bröd, Kaffe & Pavlova (Rysk världsberömd dessert med maräng och bär) ps. När ni beställer vodka serveras den givetvis med saltgurka.

Premiär, Arilds Vingård: 4 juli.

Spelas Måndagar, Onsdagar och Fredagar t.o.m 5 augusti. Mat serveras från ca 17:45 och föreställningen startar någon gång mellan 18 - 18:15. Dessert och kaffe serveras under föreställningen

 

Körbärsträdgårdens handling i korthet

Handlingen utspelar sig på ett stort gods i Ryssland runt förra sekelskiftet. Släktgodsets öde är nu i händerna på ett adligt syskonpar och  när pjäsen börjar återvänder systern Ljubov Ranevskaja just, från en 5 år lång vistelse i Paris alldeles innan godset måste auktioneras bort som betalning för de stora lånen. Till godset hör en stor och berömd trädgård med tiotusen körsbärsträd. Det finns möjlighet till räddning, genom att låta den nyrika affärsmannen Lopachin, vars far tidigare varit slav hos familjen, omvandla hela släktklenoden till sommarstugetomter. Genom att istället gifta bort fosterdottern Varja med samme Lopachin hoppas Ljubov Ranevskaja att godset oförändrat ska stanna i familjens ägo. I leken blandar sig även brodern Gajev, dottern Anja, studenten Trofimov och den rike Deriganov. Hur ska det gå!? 

 

Körsbärsträdgården 2016

Pjäsen speglar de globala sociala förändringar som kom vid sekelskiftet mellan 18 och 1900 tal, när en ny medelklass växte fram samtidigt som aristokratin fick ett minskat inflytande. En början på denna förändring var när livegenskapen, en form av slaveri, officiellt upphörde i Ryssland 1861. Livegenskapen levde dock i praktiken kvar mycket längre då de nu ”fria bönderna” sattes i ekonomisk skuld till de tidigare slavdrivarna. Starka krafter sattes i rörelse och både Ryssland och övriga Europa slungades in i det stormiga 1900 talet som kom att innehålla revolutioner, världskrig, folkmord, kapprustning och Sovjetunionens uppgång och fall. I det dynamiska fältet som kom att bli starten på allt detta lever Körsbärsträdgårdens människor.

Den evige studenten Trofimov säger i Körsbärsträdgården, ”Att ha ägt människor har fördärvat er allesammans! Så att ni inte längre känner att ni lever på lån. På att ha utnyttjat andra människor”   Står vi i västvärlden inför ett liknande faktum nu i början på 2000 talet. Har vi i den "rikare" delen av världen exploaterat och utnyttjat den "fattigare"? Har det förvridit huvudet på oss så att vi inte märker att vi lever på lån, på utnyttjandet av andra människor? Vem äger vem? Är Västvärlden i den nya globala eran den Körsbärsträdgård som oundvikligen kommer huggas ner för att den lever på andras bekostnad!? Nu och för 116 år sedan står kapital mot sociala reformer. Mjuka värden ställs mot hårda. Mellanmänsklig medvetenhet ställs mot egoistisk överlevnadskamp!  Med vår Ryska Afton vill vi ge en upplevelse som väcker sinnet och öppnar nya perspektiv, eftersom - ”Mänskligheten är på marsch framåt”  –  - men vilka följer med och mot vilken framtid!?

Anton Tjechov

Anton Tjechov är utan tvekan en av de verkligt stora dramatikerna och författarna. Han ser på människan med en skarp blick som också är mycket varm och humoristisk. I sitt yrke som läkare träffade han människor från alla samhällsklasser (han behandlade bla. fattiga gratis) i utsatta och sårbara situationer. I sitt författarskap ställer han aldrig ut personer utan beskriver dem ärligt och autentiskt. Han har också en stor tilltro till sin publik, dramatikerns roll var att ställa publiken inför dilemman, inte lösa dem.

TEATERSOMMAR på Arilds Vingård

2015 startade samarbetet mellan Svenska Teatern - Stockholm och Arilds Vingård med Magnus Nilssons ”Guds djärvaste ängel”. 

Tanken är att bjuda publiken på en kvalitativ helhetsupplevelse - mat, dryck och underhållning med substans - en upplevelse som stannar långt efter solbrännan bleknat bort. Med Kullabygden som vackrast tänkbara klangbotten och bakgrund.

Synpunkter?