Välj datum

Stjärnor från Sverige och Japan

Djura kyrka / Djura

tor 11 jul 2024 kl 19.00 – AVSLUTAD

Katarina Karnéus, mezzosopran, framträder på de största opera- och konsertscenerna världen över och är från och med säsongen 2012-13 engagerad på GöteborgsOperan. Karnéus är född i Stockholm och utbildad i London vid Trinity College of Music och National Opera Studio. År 1995 vann hon den prestigefyllda sångtävlingen Cardiff Singer of the World. 1999 debuterade hon på Metropolitan Opera. Hon har även uppträtt på Covent Garden i London, Bayerische Staatsoper, Theater an der Wien, Brysseloperan, Staatsoper unter den Linden mfl. Även som Romanssångerska har Karnéus skördat internationella framgångar och framträtt på Wigmore Hall i London, Lincoln Center i New York och Concertgebouw i Amsterdam. Skivinspelningar omfattar bl a sånger av Sibelius och Grieg, Richard Strauss och Mahler. År 2015 fick Katarina mottaga medaljen Litteris et Artibus och 2018 blev hon utnämnd till Hovsångerska av H.M.Konungen. Katarina tilldelades hösten 2018 SvD operapris för sin tolkning av Bellinis Norma på GöteborgsOperan.

Asuka Nakamura, piano
Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i Japan. När hon var sex år gjorde hon sin debut och spelade kammarmusik tillsammans med medlemmar ur stadens filharmoniska orkester och redan vid nio års ålder gjorde hon solistdebut med Mozarts kända Pianokonsert nr 23. Hon studerade för Staffan Scheja på Kungl. Musikhögkolan i Stockholm med start 2002 och när hon avslutade sina studier belönades hon med
jetongmedalj, något som bara tilldelas de allra bästa på avancerade påbyggnadsutbildningar. Asuka har framträtt, inte bara i Japan och Sverige, utan även i Manchester, Oxford och Budapest. Dessutom har hon hållit soloafton hos Beethovensällskapet i London och varit solist med Krakowsymfonikerna i Polen. Under 2013 har Sveriges Radio gjort dokumentären "Mozart har aldrig varit i Japan" som är en fri konstnärlig inblick i Asukas resa från Japan och om hennes liv som pianist i Sverige idag. Radiodokumentären uppfördes också live integrerad i en konsert där Asukas pianospel varvades med bilder från Asukas liv och delar av radiomaterialet.
Projektet uppfördes i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö. Asuka arbetar även som lärare i instudering vid Musik och Operahögskolan vid Mälardalens universitet.

Nanako Akai, har fått sin musik utbildning i Japan på Musikgymnasiet som tillhör Tokyo Geijutsu daigaku (Musik Universitetet). 1989 flyttade hon till Tyskland för att studera musik i Frankfurt man Main/ Musikhochschule. Efter studie frilansade hon i Tyskland. 1997 flyttade hon till Sverige för att jobba Svenska  Kammarorkestern i Örebro. 1998 blev hon anställd på Norrköpings Symfoniorkester. Nanako är en en aktiv  kammarmusiker som är med i olika musikgrupper. Under pandemin försökte hon att experimentera, startade upp en pianokvartett  "DeGeer Kvartetten" som hon gjorde en inspelning med.

 

Synpunkter?