Välj datum

Hyllningskonsert för Bernt Rosengren

Hägerstensåsens medborgarhus / Hägersten

fre 17 maj 2024 kl 19.00 – AVSLUTAD

Jazzlegendaren Bernt Rosengren gick ur tiden förra året och hyllas i denna konsert av orginalmedlemmar ur kvartetten som burit mästarens namn i över 20 år. Varmt välkommen att ta del av Bernts musikaliska arv som renderas med djup personlig förankring, konstfärdighet, patos och integritet av Gustafson-Backenroth-Stark-Isaksson Kvartett.  

Bernt Rosengren (1937-2023) var en av landets största musiker – oavsett genre – och en av de viktigaste jazzrösterna i Europa under mer än fem decennier. Han var helt opåverkad av trender, rörde sig fritt över genrer dit hans hjärta ledde honom och inspirerade flera generationer av musiker. Bernt debuterade tidigt och redan som 17–åring utvaldes han att spela med Europeiska Ungdomsjazzorkestern på Newportfestivalen i USA med Louis Armstrong som gästsolist.  

Bernt var ständigt på väg och sökte under alla år upp och spelade med återkommande nya generationer av musiker som han själv sedan inspirerades av. På europeisk mark spelade han under åren med bland andra Lars Gullin, Krzysztof Komeda, Doug Raney, Chet Baker, Horace Parlan & Niels-Henning Ørsted Pedersen. Bernt fick en lång rad utmärkelser, däribland Gyllene Skivan fem gånger för årets bästa jazz inspelning – något som ingen annan svensk musiker uppnått.  

Den här kvällen blir Bernt hyllad av sin komptrio! Kvartetten spelade in fem skivor varav I’m Flying belönades med Orkesterjournalens Gyllene Skiva för årets bästa jazzinspelning 2009. Bernt Rosengren Quartet turnerade i hela Sverige men även i Norge och Danmark. De framträdde oftast som just kvartett men turnerade ibland med tillagda gäster t.ex. Christina von Bülow och Christina Gustafsson.  

Medverkande  
Stefan Gustafson – piano
Hans Backenroth – kontrabas
Bengt Stark – trummor
Stefan Isaksson - tenorsax  

Stefan Gustafson studerade både piano och trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Stefan har rönt stor uppmärksamhet för sitt personliga pianospel och spelat med musiker som Nisse Sandström, Gunnar Bergsten, Johnny Olssons Storband och Christina Gustafsson. Stefan undervisar jazzpiano på Södra Latins musikgymnasium i Stockholm.  

Hans Backenroth är med sitt hårdsvängande spel, varma sound och lyriska solon är en av de främsta basisterna i Skandinavien. Som 20-åring fick han Nisse Sandström som lärare och året därpå blev han medlem i Fredrik Norén Band som han spelade med i två år. Snart därefter år senare var han basist med bland andra Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Rebecka Törnqvist, Kjell Öhman, Ulf Wakenius och Claes Janson. Hans har varit den basisten många internationella stjärnor anlitat, bland annat Harry “Sweets” Edison, Clark Terry, Roger Kellaway, Scott Hamilton, Toots Thielemans, Kenny Barron, Ed Thigpen, Doug Raney, Eddie Daniels. Han turnerar runt om i världen och sedan tjugo år har han turnerat i Japan i stort sett varje år med Sweet Jazz Trio. Under åren har Hans hunnit att medverka på över 200 skivinspelningar, varav två av skivorna var under eget namn.  

Bengt Stark gick på Ingesunds Musikhögskola där han utbildade sig både inom jazz och klassisk musik. Bengt tillhör eliten av våra jazztrumslagare och har spelat med de flesta inom svensk jazz och med musiker som Kenny Drew, Horace Parlan, Ken Peplowski och Clark Terry. Bengt undervisar i trumset/jazz på Musikhögskolan i Stockholm där han förra året utsågs till professor.  

Stefan Isaksson har spelat tenorsax på de svenska jazzscenerna sen mitten av 70-talet. Under åren har han hörts med band som Contemporary Bebop Quartet, Svenska Radiojazzgruppen, Monica Borrfors kvintett och Per-Henrik Wallin Tentett för att nämna några. Han har släppt flera skivor med egenkomponerade spår och har en djup förankring i den bördiga myllan efter Dexter Gordon och John Coltrane men besitter ändå en stark, närvarande integritet och ett personligt tonspråk.  

Konserten arrangeras i ett samarbete mellan Hägerstensåsens medborgarhus och musikföreningen Blue Monks Flygnde Konserter.  

I samband med konserten finns det möjlighet att boka bord och äta en läcker och prisvärd 3-rätterssupé. Supén serveras kl 17-19 i cafeterian och kostar 150kr (pensionär/student), 225 kr (ordinarie).  

Boka bord per sms på 070-9533026 (ange namn och antal gäster) och betala på plats.  

I samarbete med ABF Stockholm

Synpunkter?