Sångens tid - Sara Parkman, Hampus Norén & Hägersten A Cappella
Sångens tid
Sara Parkman, Hampus Norén, Anna Möller + Hägerstens A Capella.
Genom ”Sångens tid” gör Sara Parkman och Hampus Norén tillsammans med Kerstin Börjeson och Hägersten A Cappella ett helhetsverk som vilt och värdigt rör sig mellan skönhet och funktion, det urtida och samtida. Genom vallåtsmusiken, gregorianiken och nykomponerad musik vill konserten väva en textur där musiken rör sig mellan mystik och vardag, det upphöjda och det smutsiga. Musik där skönhet och funktion står tryggt bredvid varandra.
Genom allt låta dessa traditioner och uttryck mötas vill ”Sångens tid” väva nya klanger där sången hjälper oss att möta det andliga och oförklarliga.
Praktiskt
7 september, konsert: 19.00, Ställbergs gruva öppnar 17.00 och stänger ca 22.00
8 september, konsert: 16.00. Ställbergs gruva öppnar 14.00 och stänger ca 20.00
Förköp middag Sångens tid.
När du köper biljett till Sångens tid kan du välja + middag (ex: ordinarie+middag). Lämna ett meddelande i biljettsystemet vilket middagalternativ du vill ha, glöm ej att meddela eventuella allergier. Övrig meny hittar du på våran hemsida.
Middagen serveras lördag den 7/9 mellan kl 17.00 till 18.30 och söndag den 8/9 direkt efter föreställning , ca 17.30 till kl 19.00 (övrig servering öppen hela evenmanget).
MIddagsalternativ Sångens tid.
1. Kåldolmar fyllda med svamp och grönsaker, serveras med västerbottenkräm och liten grönsallad.
2. Hamburgare på rödbeta, svarta bönor och quinoa, serveras med grönsaker och chilikräm på syrad chili.
Övrig meny finner du på våran hemsida, www.stallbergsgruva.se
Utställning
Sommarens konstutställning Den tunna skorpan - jorden, makten och konflikterna visas under hela öppetiden.
Om de medverkande:
Sara Parkman är folkmusiker och tonsättare. Under det senaste decenniet har hon gjort stort avtryck i den svenska musikscenen som en förnyare av vad folkmusik kan vara, och blev med albumet Vesper både grammisnominerad och mottagare av Dagens Nyheters Kulturpris 2020. Hon skapar musik utifrån ett tydligt arv från jorden, orden, himlen och musik som traderats genom generationer av liv. Sara Parkan är en del av skivbolaget Supertraditional records.
Hampus Norén är kompositör, ljuddesigner och producent utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Sedan examen har han skrivit musik för en mängd teaterprojekt, dokumentärfilmer och dansföreställningar. Utöver att vara en flitigt anlitad kompositör är han verksam som musikproducent inom de svenska samtida avant gardet med succeér tillsammans med både Sara Parkman och Shida Shahabi på sin meritlista. Vid sidan av den egna verksamheten är Hampus en drivande del i skivbolaget Supertraditional records.
Anna Möller är folkmusiker, kompositör och violinist. Hon vill skapa musik som fritt rör sig över genrer och gränser och kärleken till folkmusiken använder hon som språngbräda för utflykter i andra världar. Hon är en flitig utforskare av musik från olika delar av världen och är idag en självklar del av den nyskapande och samtida folkmusikscenen, där hon med nyfikenhet och skaparlust ständigt dyker upp i nya konstellationer och sammanhang; Sara Parkman, Ebo Krdum, Ale Möller och Västanå Teater för att nämna några. Anna är utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och är en av de drivande krafterna bakom skivbolaget Supertraditional, inom vilket hon 2021 debuterade som producent med Ebo Krdums Grammis-prisade album ”Diversity”.
Hägersten A Cappella är en ung kammarkör som vuxit fram ur den omfattande körverksamheten i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, och fick sin nuvarande form 2019.
Kören har genom olika utmaningar varit i ständig utveckling. Hägersten A Cappella har deltagit i flera körtävlingar med stor framgång och ett flertal vinster, senast i Jurmala, Lettland, (Internatioal Baltic Sea Choir Competition) Ensemblen är också en del av Stockholms kulturliv på många olika sätt och blivit inbjudna som konserterande gäster bl a i Lunds Internationella Körfestival. Under våren 2023 hördes kören i Sveriges Radio P2 med sin sommarkvällskonsert. SR valde att låta denna konsert bli Sveriges bidrag till EBUs stora körtävling ”Let the people sing” och den 6 oktober är Hägersten A Cappella en av deltagande körer i den direktsända finalen som sänds över Europa. I januari kom också körens senaste CD där man i samarbete med folkmusikern Hans Kennemark sjunger två av hans kantater – Talita Koum och Kärlekens Sigill.
På hemmaplan i Uppenbarelsekyrkan har kören gestaltat sceniska konserter, samarbetat med externa musiker, framfört nyskriven musik men också botaniserat bland den tidiga musiken. Våren 2024 framför kören JS Bachs Matteuspassion.Det är en nyfiken kör med bred repertoar och samarbetet med Sara Parkman och Hampus Norén med projektet ”Sångens tid” har ytterligare berikat körens konstnärliga uttryck.
Kerstin Börjeson körens dirigent, har drivit upp en välrenommerad musikverksamhet i Uppenbarelsekyrkan, Hägersten, med barn – och ungdomskörer i olika åldrar. Hon startade Hägerstens Kammarkör vars dirigent hon var under 25 år. Hon har erhållit priser från Stockholms stift (Ceciliapriset) och Sveriges Kyrkosångsförbund (ungdomskörledarpriset) för sin verksamhet. Hon har också haft ett långt engagemang i Föreningen Sveriges Körledare där hon deltog i styrelsearbetet under 16 år och 4 år som ordförande. Kerstin Börjeson invaldes 2022 som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.