Kulturglimtar - Shida Shahabi, Alma Söderberg, Nioosha Shams, David Väyrynen, Erik Lindman Mata och Merima Dizdarević
Under konstrundan i Ljusnarsbergs kommun, Kulturglimtar (29-30 juni), håller Ställbergs gruva öppet med servering, utställning och ett kvällsprogram lördagen den 29 juni.
Kvällsprogramet startar kl 18.00 och pågår till ca 22.30 (inkl pauser)
Ställberg gruva är öppet från kl 11.00 med årets utställning Den tunna skorpan - jorden,makten och konflikterna.
Servering med mat, fika och dryck håller öppet under hela evenemanget.
Middag kvällsprogram 29/6
När du köper biljett till kvällsprogrammet kan du välja + middag. Lämna ett meddelande i biljettsystemt vilket middagalternativ du vill ha, glöm ej att meddela eventuella allergier. Övrig meny hittar du på våran hemsida.
Middagen serveras efter första akten, ca kl 19.00 (övrig servering öppen hela kvällen och dagen)
MIddagsalternativ kvällsprogram
1. Havrebowl med nakenhavre, friterad Bärta, picklad morot, färska grönsaker och egengjord shisomajonäs.
2. Soba nudelsoppa i grönsaksbuljong med pak choi, ärtskott, selleri och sojamarinerat ägg.
Övrig meny finner du på våran hemsida, www.stallbergsgruva.se
Medverkande kvällsprogram
Konsert: Shida Shahabi
2018 släppte Shida Shahabi sin kritikerrosade debut Homes och har sedan dess varvat turnerandet med att skriva musik mot film och dans. 2023 släppte Shahabi sitt andra album Living Circle – en noggrant kalibrerad blandning av klassiska och elektroniska element. Albumet har en emotionell resonans som flyktigt flyter genom djupt atmosfäriska kompositioner genomsyrade av rik textur och lågmäld värme.
Shahabi har även gjort ledmotiv till den prisvinnande filmen Falcon Lake (2022). Dessutom har hon varit del av kurerade live performances på prestigefyllda evenemang såsom Max Richter och Yulia Mahrs Reflektor Festival på Hamburgs Elbphilharmonie och Film Fours säsongsöppnande av Summer Screen på Somerset House i London.
I Ställberg framför Shida musik från senaste skivan tillsammans med Hampus Norén och Linnea Olsson.
www.shidashahabi.com
Scenkonst: Alma Söderberg
Alma Söderberg är en koreograf och performer som arbetar med musik och dans. Hon använder sin röst och kropp för att spela rummet som om det vore ett instrument. Hennes pågående research handlar om hur vi lyssnar när vi betraktar; relationen mellan örat och ögat. Hon har baserat hennes praktik på ett antal soloframträdanden där hon utvecklat ett idiorytmiskt sätt att skapa. I de två pågående musikprojekten wowawiwa och John the Houseband har hon arbetat tillsammans med de andra konstnärerna Anja Muller, Dennis Deter, Hendrik Willekens, Roger Sala Reyner och Melkorka Sigridur Magnusdottir. I alla hennes verk samarbetar hon nära med ljudkonstnären Hendrik Willekens. Alma Söderberg har vunnit Thaliapriset och blivit tilldelad Birgit Cullbergstipendiet.
Till Ställberg kommer Alma och framför sitt verk NEW OLD.
- "New Old" är en soloföreställning som går tillbaka till ursprunget av Alma Söderbergs praktik – att sitta på en stol och tänka genom rytm, röst och rörelse. En praktik där man lyssnar på ljud som syntetiseras, bildar ord med hjälp av hand- och kroppsgester, skapar tankar som utvecklas till ljud igen, blir till musik, blir till dans, blir till tankar som återigen blir till dans.
Uppläsningar och poesi: Nioosha Shams, David Väyrynen, Erik Lindman Mata och Merima Dizdarević
Merima Dizdarević jobbar med flera olika konstnärliga uttryck och samarbetar ofta med andra. Hon är poet, översättare, lärare, skribent, skådespelare och nu även medredaktör för senaste numret av konsttidskriften Paletten. Hennes poesidebut långt från ögat långt från hjärtat kom på Albert Bonniers förlag hösten 2022 och hon utforskar nu möjligheten att gestalta materialet på ett mer visuellt och taktilt sätt.
Nioosha Shams är författare, kulturskribent och Sveriges Läsambassadör. Ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz utkom 2020 och diktsamlingen Teshne 2024. Hon skriver om begär, språk, hemlängtan och kärlek.
David Väyrynen (f. 1983) är från Hakkas, Gällivare kommun, men är numera bosatt i Gammelstads kyrkby, Luleå kommun. Han debuterade 2017 med diktsamlingen Marken och har sedan dess arbetat med ljudkonstverk, performancekonst och nu senast musik- och poesiföreställningen Det skjuts för lite, tillsammans med Malmfältens Rockklubb. För närvarande skriver han på en väckelseföreställning om norrbottniska släkten som bryter med tillväxtsamhället för att börja om tillvaron i mindre skala.
Erik Lindman Mata är författare, översättare och kritiker. Hans senaste utgivna bok var en översättning av Arthur Schnitzlers Fröken Else, på Bokförlaget Faethon. Hans debutbok PUR, utgiven av Nirstedt/litteratur, belönades med Borås tidnings debutantpris och med Katapultpriset (som även tilldelades Hanna Johanssons Antiken). För tillfället arbetar han med översättningar av T.S. Eliot och ett diktverk som heter Mullvadens kärlek till buffeln.