Välj datum

JULES SYLVAIN

Skensta Theater / Eskilstuna

lör 15 jun 2024 kl 16.00 – AVSLUTAD
sön 16 jun 2024 kl 16.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i juni 2024.

Om estradören Mattias Enn
Estradören och sångaren Mattias Enn  är uppmärksammad för sina utomordentligt fina tolkningar av den repertoar som framfördes av Zarah Leander, Karl Gerhard och gör att man som åhörare förflyttas tillbaks till den tidsepoken, de får åter liv och upplevs som nya.
Denna gång framför Mattias Enn Jules Sylvain kända melodier från 1900-talets revyer och filmer. Sångtexterna skrevs av Karl Gerhard, Åke Söderblom, Gösta Rybrant m fl och lanserades bl a av Ulla Billquist, Ernst Rolf, Sickan Carlson, Lasse Lönndahl och Anna-Lisa Ericsson. Allsång utlovas!

Om Anders Eldeman
Anders Eldeman är en stor kännare av svensk musik och speciellt av Jules Sylvains kompositioner och äger en stor samling av svensk underhållningsmusik med "tonvikt" på 78-varvare, sk stenkakor. För radiolyssnare har gjort sig känd och älskad som programledare för Melodikrysset, vilket han ledde under 26 års tid. Hans  oefterlikneliga stämma har under åren guidat åhörare genom Melodikryssets vindlingar, till att hitta rätt svar att fýlla kryssets rutor med. Han har även lett programmet Da Capo där musik spelades från perioden fram till 1950-talet
Denna gång får vi se och höra Anders som konfrencier vid två konserter om och med Jules Sylvains musik

Om Astoria:
Succéorkestern Astoria bildades år 2002. Initiativtagaren och tillika kapellmästare var och är Lars Tull. Orkestern är speciellt inriktat på att frammföra musiken från förr i tiden från 20-talet fram till 50-talet.  Av de många svenska kompositörer som då verkade har nu Astoria inriktat sig på att tillsammans med Mattias Enn och Anders Eldemann göra två konserter med Jules Sylvains musik. Jules Sylvain (pseudonym för Axel Stig Hansson), föddes 11 juni år 1900. Han började redan på tidigt 20-tal att komponera melodier och filmmusik så fort som ljudfilmen etablerats. Sylvain lämnade efter sig 500 melodier varav 100 blev sk evergreens. I den nutida strida strömmen av musik och musikutbud tenderar denna musik att hamna allt mer i glömska. Kan vi väcka flera att intressera sig för dessa svenska musikpionjärer? Ja, det kan vi och vi gör det genom att ge dessa konserter, vilket ger vår publik dåtidens upplevelse i nutid.

 

 

Synpunkter?