Välj datum

Romanskonsert "Havsbilder och myter om kärlek och död"

Grekiska Kulturhuset / Vasastan

sön 19 maj 2024 kl 16.00 – AVSLUTAD

MEDVERKANDE
Anastasio Tebaldi - baryton, Alexander Nordwall - piano

INNEHÅLL
Romanskonsert på ca 1 tim med bestående av tre sångcykler (beskrivs nedan). 
Ordningen kan ändras.

SEA PICTURES (Edward Elgar) - Engelska
1 Sea Slumber Song, 2 In haven, 3 Sabbath Morning at Sea, 4 Where Corals Lie, 5 The Swimmer.

Havets makt, skönhet och oändlighet gestaltas genom ord och ton - omfamnar människans öde i glädje, kärlek och död, ibland även som befrielse. Symboliken är nästan som en dikotomi mellan skräck och förtjusning…
Sångerna är komponerade av Edward Elgar, men poeterna är olika för varje sång som står för olika skärpunkter mellan havet och människan.
Samlingen består av fem sånger komponerade 1899 ursprungligen för sopran och orkester, men senare transponerade även för alt (djup kvinnlig röst).Vi återger dem i samma tonart som för alt, men med baryton och pianoackompanjemang.

THE CYCLE OF C.N.S (Manos Hadjidakis) - Grekiska
1 Jag dränks av detta hav, 2 Herren gick vid gryningen, 3 En ledsen nobel kvinna, 4 Vid kajen, 5 Jag ska vänta vid en enslig strand, 6 Jag är ett moln och du en sorg.

En samling av 6 sånger skrivna för baryton och piano. Kompositören Manos Hadjidakis har också skrivit dikterna. Sångcykeln skrevs 1952 och dedikerades av Hadjidakis till sin spanske goda vän, kompositören Carlo Novi Sanchez (varav initialerna CNS) med anledning av en annan gemensam, god väns tidiga död, poeten Etienne Röhrich Moritz. Det är okänt om Etienne Röhrich förolyckades i havet, men ganska sannolikt... 
Återkommande symbolik är havets oändlighet, det abstrakta landskapet, strandens enslighet, förlustens sorg och dödens ödemark…

HÄXÖRTER (Manolis Kalomiris) - Grekiska
1 A fay gave me birth, 2 Old Mother life, 3 The prince waited ready, 4 The black Ogress.

Dikter av Kostis Palamas samling ”Iamber och Anapester” (1897), andra delen. Musiken är komponerad (1918-1925) av Manolis Kalomiris.
Sångcykeln är en pittoresk beskrivning av Grekland - fragmentariska bilder från olika epoker.
Komponerad för mezzosopran och orkester. Transkriptionen till röst och piano är gjord av kompositören själv. Vi återger endast de fyra första av åtta totalt.

---
Biljettpris: 150 kr
Konserttid: ca 1 tim
Snittar/läsk/kaffe bjuds efter konserten för mingel
Barn från 7 år
Lämplig textning/bilder på skärm.
Efter konsertens slut bjuds lättare tilltugg: snittar/läsk/kaffe för mingel.
Delstöd från Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

Synpunkter?