Välj datum

The Death of Kalypso

moment:teater / Gubbängen

fre 10 maj 2024 kl 19.00 – AVSLUTAD
lör 11 maj 2024 kl 19.00 – AVSLUTAD
sön 12 maj 2024 kl 16.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i maj 2024.

The Death of Kalypso är en nyskriven scenisk jazzopera-föreställning, där jazzgruppen Angles möter stråkar och sångerskan Elle-Kari. Tidlösa melodier möter explosiv improvisation och skevande drone. Antika myter och tidlösa teman möter nutida frågeställningar. Musik av den internationellt renommerade kompositören–musikern Martin Küchen framförd av tolv högoktaniga musiker möter kontemporär scenkonst. Och i centrum av allt: sångerskan Elle-Kari, en av vår tids mest intressanta och uppmärksammade vokalister, vars röst bär sångerna som klara stjärnor i en oceanisk natt. 

I verket möter en hybrisk gudavärld en lika hybrisk mänsklighet. Som i ett skuggspel byter de olika karaktärerna osynligt plats och skepnad och växlar mellan världar och tider. Odyssevs, Kalypso och Hermes rör sig i ett futuristiskt transhumanistiskt tillstånd, och blandar sig med människoöden från ett nära förflutet. Här finns ömhet och uppbrott, mordiska instinkter och en oförklarlig kärlek som kan drabba utan försoning, hänsynslöst, och vara alldeles för stark för de inblandade – oavsett om de är påstått odödliga gudaväsen eller representanter för en ännu dödlig mänsklighet.

Kriget, en återkommande psykisk epidemi, griper mimetiskt omkring sig, skoningslöst, urskiljningslöst och tidlöst. Arkaiska händelser flyter in över nuets stränder – de evigt unga åldras plötsligt, odödliga vill ta sina liv ... men dödliga hittar också evigheten i sina minnen och finner frid.

***

Libretto, komposition: Martin Küchen
Arrangemang: Alex Zethson, Elle-Kari Sander, Martin Küchen
Scenisk regi: Andreas Boonstra

På scen:
Elle-Kari Sander, sång
Alex Zethson, piano, synth
Mattias Ståhl, vibrafon
Konrad Agnas, trummor
Fredrik Ljungkvist, saxofoner, klarinett
Martin Küchen, saxofoner
Mats Äleklint, trombon
Magnus Broo, trumpet
Anna Lindal, oktavviolin, violin
Eva Lindal, violin, viola
My Hellgren, cello
Patric Thorman, kontrabas

Ljud: Anton Sundell, Varg Lund
Ljus: Joel Dannerup
Scenografi: Erik Stenberg

Länk till albumet The Death of Kalypso: https://anglesellekari.bandcamp.com/album/the-death-of-kalypso (release 26/4)

Synpunkter?