Välj datum

Allan - För allting stort och starkt är byggt av smulor

Hackås Föreningshus / Hackås

tor 11 apr 2024 kl 19.00 – AVSLUTAD

Vi känner honom som den lycksökande drängen Carlsson i Hemsöborna. Vi känner honom som Emil i Lönnebergas gormande far och den sjungande luffare som slår följe med Rasmus. Vi känner honom från Fanny och Alexander, Utvandrarna, Spöksonaten och Limpan. Vi har sett honom på de största teaterscenerna och på nära håll i hans egen källarteater. Vi känner igen hans röst när vi hör den på radio. Vi känner glimten i hans blick. Vi har läst hans böcker, sjungit med i visan om den lilla bäcken som rinner mot stora hav, vi har dansat i en omfamning till hans Dystervals. Men vem var Allan Edwall? Och hur kom han att bli en sådan som alla känner igen?

I en arbetarbarack i Hissmofors får Kalle och Magdalena – som folk i byn snart kommer börja kalla kommunist-Magda – sitt första barn. Allan växer upp bredvid pappersmassafabriken, där pappa Kalle eldar kis så att röken bolmar ur fabrikens skorsten och mamma Magda delar ut flygblad om politisk organisering. Fackföreningsrörelsen samlar kraft, slås tillbaka, tar nya tag. I Folkets Hus byggs ett bibliotek där arbetarungarna får läsa teatermanus. Kan framtidsdrömmar sträcka sig bortom den erbjudna tjänsten på massafabriken?

Pjäsen Allan är ett varmt och levande porträtt av människan Allan Edwall. Och om de själar, sammanhang och tillfälligheter som böjt och format hans väg.

"I arbetet med pjäsen försöker jag nysta i de trådar som väver en mänskas liv. Hur påverkas vi av grannar, samhälle, klass, ekonomi, kropp, kläder? Förutom en gedigen research och samtal med människor som levt kring Allan har jag också gått på jakt efter Allans egna konstnärliga ton. Jag vill att pjäsen ska genomsyras av hans humor och det där ärliga, kroppsnära.”
Elsa Berggren, dramatiker

”Med föreställningen om Allan så har vi låtit oss inspireras av hans konstnärliga nyfikenhet och leklust vad gäller teaterns olika uttrycksformer. Han var djupt engagerad i att kommunicera med sin publik med sitt unika tilltal och strävade efter att skapa en atmosfär där både han och åskådarna kunde dela samma rumsliga närvaro. Konsten var märkvärdig, men Allan själv förblev ödmjuk och närvarande. Han förverkligade sin vision fullt ut på sin egen lilla teater Brunnsgatan 4.”
Patrik Pettersson, regissör

Föreställningen är en samproduktion mellan Estrad Norr och Dalateatern.

Urpremiär: 2 mars 2024
Manus: Elsa Berggren
Regi: Patrik Pettersson
Scenografi: Jens Gustavson
Kostym- och maskdesign: Cajsa Jackson
På scen: Andreas Liljeholm och Susanne Ekman Hellström.
Musiker: Carin Blom

Synpunkter?