Välj datum

Spelmansmusik på Åsen: Mukryan Ebubekir + Lena Willemark & Johan Graden

Hägerstensåsens medborgarhus / Hägersten

tis 27 feb 2024 kl 19.00 – AVSLUTAD

Vi är glada att med skivbolaget Supertraditional få presentera en fortsättning på konsertserien Spelmansmusik på Åsen! Under fyra vårkvällar öppnar vi upp stora salen för konserter med spelmän av alla dess sorter. Musiker med traditionen som grund, nyfikenheten som kompass och folkmusiken som sin heta älskare. Enkelt, skickligt och jättebra musik utlovas. Varmt välkommen till ett gemensamt vardagsrum där folkmusiken får växa och rota sig rakt in i Stockholmarnas hjärta!

Vårens konsertserie inleds med Mukryan Ebubekir, Lena Willemark och Johan Graden. 


Mukryan Ebubekir är en cellist och violinist som på ett mångfacetterat vis rör sig nyfiket över genres och stilar, med den kurdiska folkmusiken som utgångspunkt. Ständigt på turné runt om i världen, oftast som solist framför stora orkestrar. Till Spelmansmusik på Åsen kommer han denna gång solo och låter improvisationens skönhet och maqamens språk föra oss djupt in i musikens skönhet. 

 “Det finns många musiker som improviserar i orientalisk maqam på olika instrument, men det är inte särskilt vanligt att cellister gör det i orientalisk maqam” berättar Mukryan om hans konstnärliga inriktning. 

Det är en ära och stor glädje för oss att få ta del av denna musikaliska skatt med härkomst från de kurdiska bergen och Stockholms södra förorter!

 

Lena Willemarks musik går att beskriva på många olika sätt. Med en enkel summering är hon en av Nordens mest mångsidiga röst och musiker, alla genrer inkluderade. Basen har alltid funnits i den folkmusik som formades av Lenas uppväxt i Älvdalen, Dalarna. 

Från albumdebuten för 40 år sen har hon alltid haft en huvudroll i svensk visa, som sångerska, ofta på hemtraktens säregna älvdalska, och som riksspelman på instrument som fiol och spilåpipa. Detta har bland annat inneburit hela sex grammisar genom åren och huvudroller i band som Nordan, Groupa, Enteli och Frifot. 

"Kvällen kommer att ha fokus på musik från Älvdalen gammal och ny. Plus lite annat…  Jag är ju så ”gammal” att vi int hade TV de första åren och jag fick uppleva de gamlas sätt att förhålla sig till naturen och djuren. Fäbodarna, blåpolskor, örter och de olika trädens kraft”. 

Till Spelmansmusik på Åsen har hon med sig en Supertradveteran; supermusikern och Stockholms bästa pianist Johan Graden.

I samarbete med Studieförbundet Bilda. Presenteras med stöd av Stockholms stad.

Synpunkter?