Välj datum

REALITYFESTIVAL 15 ÅRSJUBILEUM - Element och gränser - dansteater som lyfter människans utsatthet.

Galleri Svea / Gamla Stan

fre 2 feb 2024 kl 18.00 – AVSLUTAD
lör 3 feb 2024 kl 17.00 – AVSLUTAD
sön 4 feb 2024 kl 12.00 – AVSLUTAD
sön 4 feb 2024 kl 16.00 – AVSLUTAD
mån 5 feb 2024 kl 17.00 – AVSLUTAD
tis 6 feb 2024 kl 17.00 – AVSLUTAD
ons 7 feb 2024 kl 17.30 – AVSLUTAD
tor 8 feb 2024 kl 18.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i februari 2024.

REALITY DANSTEATER KOMPANI har den äran att välkomna er alla till en fantastisk vecka mitt i Stockholms hjärta. Det blir sju dagar av scenkonst, vernissage, musik och mycket mer mitt i vinter, och i den vackra stadsdel Gamla Stan. Nu mer än aldrig behöver vi ena oss och ta in våra gemensamma krafter och kreativitet. 
SÅHÄR SER HELA VECKAN UT:

DAG 1: START OCH INVIGNING: Fredag den 2 februari 
TID:  18.00 - 20.00  Invigning  VERNISSAGE
Föreställning: AVSPEGLING:  AVSPEGLING  är en performance där man genom rörelse, dans och text blickar tillbaka till varje och en av de 10 föreställningarna som reality har haft sedan starten. Fokus ligger på produktioners utsatthet och miljö, hur människan i dessa berättelser har lyckats gå vidare, aldrig ge upp och alltid överleva. En tidslinje i kamp, hopp och gemenskap. 
KONSTNÄR: Paula Fuenzalida.
Ensemblen: Paula F - Sanna Violeta F. Ribbing - Anna Fylkehed.
Musik: Isak Mård.
Längd: cirka 25 min. 
OBS: det erbjuds tilltugg och dryck. 

DAG 2: Lördag den 3 februari
TID:  17.00 
Föreställning: Tipping (on) PointE:  Dansande, smältande glaciärer av ord och jord. Tipping (on) PointE är ett poetiskt performance som går i gamla sår och samtidigt sår nya spår. En dansant berättelse som sträcker sig från år 2008 då två knoppar slog ut: Reality dansteater och Fröbanken på Svalbard. Flexande och pointande illustreras kompaniets, människans och världens utveckling. Vi sår och sår och spår. Ständigt trippande på kanten. 
KONSTNÄR: Gabriella Skarin.
Ensemblen: Gabriella Skarin - Sanna Violeta F. Ribbning - Paula Fuenzalida
Längd: cirka 25 min. 

TID: 18.00
Föreställning: Live Musik: SuburbanJose , 
dyker in i själfulla melodier under mina framträdanden, där han framför sina egna låtar och unika covers. Varje ton skapas för att föra oss närmare varandra och oss själva.
KONSTNÄR: SuburbanJose
Längd: cirka 30 min 

DAG 3: Söndag den 4 februari.
TID: 12.00 

Film/föreställning:  Gränsen Bakom Oss. Gränsen Bakom Oss är den första delen av dansteatertrilogi KRIG av Reality Dansteater Kompani. Pga. pandemin kunde inte den har sin föreställningsperiod, därför har vi filmat den istället. Pjäsen handlar om en blind fransk flicka som överlever Andra Världskriget tack vare stöd och hjälp från en starkt fransk motståndsrörelse samt en tysk Hitlerlungend pojke, Werner, som vägrar följa de nazistiska ideologin. Pjäsen baseras på boken ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr.
KONSTNÄR: Paula Fuenzalida 
Ensemblen: Alex Öberg - Bianka Bella Lindberg Galatz - Hugo Lönnborg - Sanna Violeta Ribbing - Anton Cöster- Robin Knight - Cleopatra Josephon - Wera Nord
Längd: 2 h- 
OBS: GRATIS ENTRÉ! (du behöver dock boka din biljett ändå!  Filmen visas under dagtid).

TID: 16.00

Film: Somnambulia.  Konstfilm av Robin Knight. Filmen tar med oss till Robins inre värld, där trötthet, sömnlöshet hindrar henne att agera fullständigt på hennes många roller som individ i en värld som är i konstant behov att höja krav på oss. Men tröttheten är naturligtvis inte bara Robin som kan känna igen sig i, utan som vi alla på olika sätt lever i ibland. Vi ser tunga kroppar bland träd eller kanske sovande i trapphuset, en del av dem är unga kroppar.
KONSTNÄR: Robin Knight
Ensemblen: Robin Knight - Sam och Liv Knight - Anna Knight - Kajsa Svensson - Carl Dahlgren - Berit Kristiansen -  Paula Fuenzalida -  Gabriella Skarin
Längd: cirka 15 min.

TID: 17.00
Föreställning: ”Hejdå.”
Danspoem med Robin Knight. En dikt av ord – de sista som sagts innan man skiljs åt.  Efteråt får publiken fundera på vad man vill ha sagt till de som är viktiga i ens liv. Man kan välja att säga en mening eller två, eller bara skriva och ha för sig själv.
KONSTNÄR: Robin Knight
Längd: Cirka 30 minuter. 
 

DAG 4: Måndag den 5 februari
TID: 17.00 
Föreställning
GAPET Workshop. En interaktiv workshop där publiken får reflektera kring mod och handling, respektive hopp i deras liv.  GAPET handlar om livet i kampen för klimaträttvisa, klimataktivism, och i denna introduktion till projektet får publiken själva fundera på när var det senast de var modiga, höjde sin röst eller stod upp mot orättvisor. Smått som stort, högt som lågt – lika meningsfullt i varje form. Publiken får genom rörelse, improvisation och/eller i skrift ge uttryck för mod och kamp i deras liv, för att sedan mötas tillsammans i varandras likheter. 
KONSTNÄR: Sanna Violeta F. Ribbing.
Längd: cirka 40 min.

TID: 18.00
Föreställning:  Tipping (on) PointE:
 Dansande, smältande glaciärer av ord och jord. Tipping (on) PointE är ett poetiskt performance som går i gamla sår och samtidigt sår nya spår. En dansant berättelse som sträcker sig från år 2008 då två knoppar slog ut: Reality dansteater och Fröbanken på Svalbard. Flexande och pointande illustreras kompaniets, människans och världens utveckling. Vi sår och sår och spår. Ständigt trippande på kanten. 
KONSTNÄR: Gabriella Skarin
Ensemblen: Gabriella Skarin - Sanna Violeta F. Ribbing - Paula Fuenzalida.

DAG 5: Tisdag den 6 februari
TID: 17.00
Föreställning: Somnambulia En konstfilm av Robin Knight . Se information om filmen ovan (söndag) 

TID: 18.00
Föreställning: Live Musik. Darkitect 
Halvimproviserat live-set med Atmosfärisk elektronisk instrumental hiphop
KONSTNÄR: Darkitect
Längd: 30 min.

DAG 6: Onsdag den 7 februari
TID: 17.30
Föreställning
GAPET Workshop. En interaktiv workshop där publiken får reflektera kring mod och handling, respektive hopp i deras liv.  GAPET handlar om livet i kampen för klimaträttvisa, klimataktivism, och i denna introduktion till projektet får publiken själva fundera på när var det senast de var modiga, höjde sin röst eller stod upp mot orättvisor. Smått som stort, högt som lågt – lika meningsfullt i varje form. Publiken får genom rörelse, improvisation och/eller i skrift ge uttryck för mod och kamp i deras liv, för att sedan mötas tillsammans i varandras likheter. 
KONSTNÄR: Sanna Violeta F. Ribbing.
Längd: cirka 30 min.

TID: 18.15
Föreställning: AVSPEGLING
: Läs information om föreställning ovan (fredag).


DAG 7: Torsdag den 8 februari
TID: 18.00
Föreställning: Live Musik och avslutningsfest med Atacama Sound System
 . Paulos musik kan beskrivas som en blandning av sydamerikansk folkmusik, improvisationsmusik och elektronisk musik. När han uppträder använder han sig av “Visuals” som projiceras i bakgrunden, samt ljus.
KONSTNÄR : Paulo Murga - Atacama Sound System
Längd: 35-40 min ungefär

OBS: I den här sista festivaldag bjuder vi  tilltugg och dryck! VERNISSAGE: 
Element Och Gränser – Dansteater Som Lyfter Människans Utsatthet. 

Under dagtid är Galleriet Svea öppet denna vecka med information och material av vårt vernissage. Vi promenerar längs galleriets väggar och ser de olika element och värderingar som har flättat samman vårt arbete i 15 år.

Det startas med bild och material av Kompaniets första produktion: DE 4 HÖRNEN, som representerar en barndom utan föräldrar; bredvid den ser vi bilder av vår föreställning Gracias a Violeta Parra que me ha dado tanto, en chilensk dansteaterpjäs som berättade om den kära folkartist Violeta Parra; här uttrycker vi ett barndom i fattigdom.

Sedan fortsätter vi med ett barndom utan land där temat är utsatthet och pjäsen Vi möts i en värld;  publiken kan sedan upptäcka bilder och material från utsatthet och en vuxen utan vila och filmen Somnambulia, och en mor utan ork och pjäsen Lilla Mamma. 

Temat utsatthet fortsätter i kommande bilder som representerar situationer pga psykisk ohälsa och krig. Pjäser är S.OS VÄRLDEN! Det är jag! och Låt Oss Tala Ut.

Allt enas sedan i en vägg där utsatthet visar den inre och yttre världen ihop i monologen Parallella Spår. 

Vernissages sista delen visar element som vi har använt oss av i de flesta produktionerna tråd och tejp; tydligt av det är i pjäsen Gränsen bakom oss och lakan och tygi pjäsäen Tre älskade: kärleken står i vägen


Vernissage kan ses alla dagar : 2 - 8 februari 
Tid: 11- 15.00 
GRATIS ENTRÉ

 

Synpunkter?