Välj datum

Anna Petrini & Emilia Amper

Vänermuseet / Lidköping

lör 17 feb 2024 kl 17.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i februari 2024.

Blockflöjtisten Anna Petrini och nyckelharpsspelaren Emilia Amper spelar musik i gränslandet mellan tidig musik och nordisk folkmusik och därutöver nutida musik. Båda är virtuoser på sina respektive instrument och prisbelönade i olika sammanhang.

Anna framträder regelbundet som solist och kammarmusiker vid internationella festivaler och konsertserier. 2012 vann hon Nutida Sound som Årets konstmusik på skiva och 2013 blev hon nominerad till en Grammis. 2022 fick hon Kungliga Akademiens Interpretpris.

Emilia är en av Sveriges mest internationellt efterfrågade folkmusiker. Hon är världsmästare i nyckelharpa 2010, årets artist vid Swedish Folk & World Music Awards 2013 och har nominerats till Grammis såväl i Sverige som i Norge och USA.

Öppenhet, nyfikenhet och konstnärligt mod kännetecknar musikerna Anna Petrini och Emilia Amper. Med olika musikaliska bakgrunder men ett gemensamt förhållningssätt till musiken skapade Petrini och Amper sin duo 2020 och hade samma år premiär på Katrina kammarmusikfestival på Åland.

De ger sig ut på slak lina tillsammans utan att helt veta vart deras musikaliska upptäcktsresa tar dem, och kanske är det just det som gör det så spännande. Genom ett slags associationslek mellan genrerna bygger de sin repertoar på jakt efter vad som får musiken att överleva, sekel efter sekel.

Nordisk folkmusik möter tidig musik (1200-1700) från Europas alla hörn. Folkvisor vävs samman med danser och sånger och bildar ny musik. Egna arrangemang och nya kompositioner utgör deras konsertprogram. Emilia Amper och Anna Petrini skapar en intim konsertupplevelse där musik spelas av människor för människor.

Synpunkter?