Välj datum

Spelmansmusik på Åsen: Rostam Mirlashari & Bamshad Mirlashari och Rubinsztein/Karlsson

Hägerstensåsens medborgarhus / Hägersten

Skivbolaget Supertraditional i samarbete med Hägerstensåsens medborgarhus fortsätter skapa nya rum för folkmusik i Stockholm. Höstens andra kväll sker tisdagen 19/12 där Far och Son - Rostam Mirlashari & Bamshad Mirlashari - bjuder på folkliga och nyskrivna låtar på baluchiska, persiska, svenska och även persiska (Dari) från Afghanistan. Öppnar kvällen gör den dansanta duon Rubinsztein/Karlsson 


Rubinsztein/Karlsson är duon som drivs av sin starka längtan efter att få folk att vilja dansa! Med en naturlig råhet och varm känslighet tar de sig an den traditionella musiken från Värmland och gränstrakterna till Norge på ett personligt och självklart sätt. Anna Rubinsztein och Anna Karlsson presenterades för varandra sent en natt på Ransäterstämman utanför södra logen 2012. Sedan dess har de följts åt på sin stig genom musiken där spelmän och förebilder från tidigare generationer inspirerat och visat vägen framåt. 

Rubinsztein/Karlsson släpper nu debutalbumet Värmland. 14 guldkorn som pendlar mellan vemod och eufori på värmländska. Förbered er på ett ordentligt drag under galoscherna!


Rostam Mirlashari & Bamshad Mirlashari - Far och Son - kommer i denna duo konsert framföra både folkliga och nyskrivna låtar på baluchiska, persiska, svenska och även persiska (Dari) från Afghanistan.

Rostam Mirlashari är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är kanske mer känd som ”Prince of Balochi music” och som vokalist i den multikulturella gruppen Golbang. Från hans hemstad i Balochistan har han tagit en rik musiktradition vilket han utvecklat i harmoni med andra traditioner i hans olika band. Den unika rösten och det inre uttrycket är hans signum. Hans senaste projekt heter Rozhnak (Betyder Ljuset i baluchiska) vilket är baserat på hans samlade material som spelades in på hans soloalbum Rozhnak. Albumet släpptes i mars 2022. Rozhnak har fått äran att bli nominerad som Årets utgåva/album på Folk & Världsmusikgalan i Sverige 2023 där Rostam även vann pris som Årets traditionsbärare.

Bamshad Mirlashari är kompositör, låtskrivare och pianist. I samarbete med sin far Rostam Mirlashari producerade han år 2022 skivan Rozhnak där han även arrangerade låtarna. Sedan mars i år har han börjat släppa sina verk i samarbete med många unga talangfulla musiker under namnet Harakatt. 

Bamshad har spelat piano sedan han var 6 år och har även studerat musik från grundskolan i Kulturama till gymnasiet i Rytmus. Sedan 10 års ålder har han varit involverad i olika svenska TV- och radioprogram. Hans passion är att utforska och lära sig om olika musikgenrer runt om i världen och sedan kombinera dem med sin egen touch av musikalitet. Sedan 2017 har Bamshad Mirlashari varit kapellmästare och spelat med världsmusikorkestern Golbang. 

Denna konsert vill de dedicera till folket i Baluchista och revolutionen Woman Life & Freedom i Iran.


Om arrangörerna:

Hägerstensåsens medborgarhus är ett kulturhus, folkets hus och en av Stockholms största samlingslokaler. Öppet nästan varje dag, för alla. Huset är en plats för folkbildning, föreningsliv och kultur och brukas varje vecka av 100 och 1000-tals individer, föreningar och grupper. Här ryms lokalradio, schackklubbar och pensionärsföreningar tillsammans med litteratursamtal, konstnärliga undersökningar och danskurser för nyfödda och pensionärer. Förhoppningen är att skapa ett ekosystem av sociala, konstnärliga och pedagogiska praktiker som lyfter varandra och möjliggör samtal och eftertanke. Husets verksamhet strävar också efter att bidra till en demokratisering av närområdet och hela staden.

Supertraditional är ett skivbolag för samtida folkmusik. Vi vet att traditionen är djupt rotad i generationer av kunskap men alltid rörlig och sökande efter det nya, alltid färgad av sin egen tid. Rå jordmån möter glitter och neon. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Musik som går dit det känns.

Supertraditional drivs av musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth.

Köp biljetter
Synpunkter?