Välj datum

The Christmas Feeling featuring Peter Asplund, Vivian Buczek, Linda Pettersson, Emmalisa Hallander samt UFFE BIG BAND

SagaTeatern / Borås

fre 15 dec 2023 kl 19.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i december 2023.

PETER ASPLUND
"THE CHRISTMAS FEELING”

The Christmas Feeling är Julvarianten av Peter Asplund "BIG BAND SHOW" Nya, fräscha arrangemang på både amerikanska och svenska julklassiker framförs av Asplund med fullt storband och gästerna Vivian Buczek, Linda Pettersson och Emmalisa Hallander.

Kort och gott; Peter Asplund Big Band Show - The Christmas edition!

 

Peter Asplund – jazzartist

Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Eller varför inte säga som det är? Han är en av Europas eller till och med en av världens främsta trumpetare! För varför dra en gräns när man inte behöver? Jazz känns inte vid några som helst nationsgränser!

"A fantastic musician who always plays straight from the heart" har någon skrivit någonstans. Och det är bara att instämma. Genom åren har han utvecklat sitt dynamiska och energiladdade, lätt vemodiga och melodiska trumpetspel tills han kan säga vad han vill, när han vill. Det gäller när han spelar en standardlåt av George Gerschwin, Cole Porter eller Duke Ellington. Och det gäller när han spelar någon av sina egna lite tillspetsade låtar, låtar där den melodiska ådran är stark, "mina egna standards" som han kallar dem.

Han har gjort nio cd i eget namn, nominerats till Grammis och fått Jazzsveriges främsta utmärkelse, Gyllene Skivan för både "Lochiel´s warning" och "Asplund meets Bernstein".

nte för inte är han en av de mest efterfrågade musikerna i Sverige. Han dök upp på scenen under det tidiga 1990-talet. Samtidigt fick soulmusiken en stor revival och popmusiken började bli "jazzkryddad". Peter Asplund, ”den ensamma trumpetaren på alptoppen”, blev som inbjuden solist just den kryddan på mer än 200 plattor.

Det är helt i linje med Peter Asplunds tanke att man utvecklas när man arbetar och arbetar hårt. För att vara konstnär måste man också vara hantverkare. Det ena föder det andra och någonstans på vägen hittar man sin personliga röst och sitt uttryck.

Det gjorde nu Peter Asplund tidigt. Han var ett underbarn som snabbt gick från klarhet till klarhet. Därefter har han bara utvecklat och förädlat det som alltid funnits där. Det låter lätt och har kanske varit det. Men det hade inte gått utan allt arbete.

Ständigt efterfrågad av allt och alla men först och främst är Peter Asplund jazzartist. Han har stått i fronten för en rad egna grupper. Kanske är han mest känd för de framgångsrika åren med sin kvartett med pianisten Jacob Karlzon, basisten Hans Andersson och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay. Med den och andra grupper har han turnerat i Sverige och utlandet, han har spelat på små klubbar, konserthus och festivaler, rest runt i USA, Kanada, England, Tyskland, Australien, Polen, Schweiz, forna Jugoslavien, Rumänien, Irland, Mexico, Argentina, Sydafrika, Japan och naturligtvis de andra skandinaviska länderna.

Peters senaste musikaliska centra är gruppen ASPIRATION, där samarbetet med bassisten Hans Andersson och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay fortsätter.

Trion framträder ändå mest som kvartett där pianisterna Jacob Christoffersen och Lars Jansson oftast utgör den fjärde medlemmen.

Men Peter Asplund har inte bara stått i fronten för egna grupper och projekt, han har också varit en central medlem av Sveriges främsta storband under en lång rad år, Tolvan Big Band och Stockholm Jazz Orchestra. Och tillsammans med saxofonisten Magnus Lindgren leder han också Blue House Jazz Orchestra, Stockholms konserthus egna storband. Idag är jazzartisten Peter Asplund främst solist med trior, storband, sinfoniettor, blåsorkestrar och körer.

 

Vivian Buczek, hyllad i Sverige som utomlands. Vivian äger scenen och hänför publiken med sin spontana dynamiska och färgstarka närvaro med fokus på sin unika och innerliga känsla för swing blues och lyrik. Hon behärskar jazzens idiom med en ödmjuk självklarhet oavsett vad hon tar sig an och bär stolt vidare den kvinnliga jazzvokalens fackla.

Vivian har sedan hon började sin musikaliska resa spelat in 9 album, turnerat runt om i världen och etablerat en sång karriär.
Vivians porträtt och musik handlar om livsmönster där hennes musik är baserad på dessa upplevelser. Hon hyllar några av sina främsta inspirationskällor som har gjort ett bestående avtryck och format henne till den jazzsångerska hon är idag.

 

Emmalisa Hallander är en jazzsångerska, kompositör och textförfattare från Stockholm. Hon leder dels sitt eget band som spelar hennes egna kompositioner, och sjunger även i en del andra konstellationer. Parallellt med sina musikstudier har hon synts här och var på Stockholms jazzscen, till exempel på Fasching med sitt eget band, Glenn Miller Café med Peter Asplund, Jacob Christoffersen m.fl, Scalateatern på Stockholm jazzfestival, hjorthagen jazzklubb varpå hon fick en mycket fin recension av Uffe Flink, samt Bullret jazzklubb på Inkonst i Malmö. 2018 erhöll hon Alice Babs talangstipendium i Uppenbarelsekyrkan där hon hade äran bli ackompanjerad av Nils Lindberg, och sjunga en duett med Margareta Bengtsson som senare kom att bli hennes lärare på musikhögskolan. I våras sjöng hon även i Blå Hallen under Sophiahemmets examenshögtid. 

Stipendier och utmärkelser:

● Alice Babs talangstipendium, 2018 
● Kungliga musikaliska akademiens ungdomsstipendium, 2018 

 

Linda Pettersson

Linda är född och uppvuxen på Alnön strax utanför Sundsvall. Efter ett par år av musikstudier på folkhögskola behövde hon inte fundera så mycket mer. Det var med sin sång hon upplevde att hon hade som mest att ge. Sedan 1994 har hon med framgång frilansat som sångerska. Hon har framträtt i allt från duokonstellationer till storband och med större symfoniska orkestrar.

Linda kännetecknas som en sångerska av orädd bredd och äger en lyhörd förmåga att förvandla texter till rika berättelser - som omedelbart fångar en publik.

Och det är väl också där, i jazzen och visan, med texter hon på något sätt kan identifiera sig med som hon hittat ett musikaliskt hem, men vissling och ordlös sång har också kommit att bli lite av Lindas signum.

———————

”Linda is a singer that leaves no one unmoved. With a voice that speaks directly to the reciever, and with a subtle intensive presence she transforms lyrics into rich stories...”

———————

Linda har genom åren också arbetat med bl.a:
Toots Thielemans, Georg Riedel, Putte Wickman, Charlie Norman, Mikael Råberg, Peter Gullin, Kenny Wheeler, Krister Jonsson, Mathias Algotsson, Lars Jansson, Ewan Svensson, Morten Kargaard Group, Pan trio, Bengan Jansson, Radiojazzgruppen Noveau/Jerker Lindström, Norrbotten Big Band/Tim Hagans, Sandviken Big Band, Bohuslän Big Band, Stockholm Läns Blåsarsymfoniker, Nordiska Kammarorkestern.

Förutom inom landet så har hon gjort internationella turneér och framträdanden i bl a Japan, Frankrike, Skottland, Sydafrika och runtom i Norden.

Linda kan höras på flertalet cd-inspelningar. Dels på ”Who are you” som är hennes första cd under eget namn (utgiven 2004) och på ”Some really nice songs we really like” tillsammans med gitarristen Krister Jonsson (utgiven 2007). Hon agerar också gäst solist på ett flertal skivor tillsammans med bla. Ewan Svensson, Mikael Råberg, SoSo och Peter Gullin Trio. Hennes andra album under eget namn heter "Remembering" och släpptes i april 2010.

 

Uffe Big Band, snart 15 års konserterande i Borås, startades 2008 av bandledaren Ulf Holmestrand. Bandet består av musiker från Sjuhäradstrakten med ett brinnande storbandsintresse. Unde åren har bandet konserterat med bl Svante Thuresson, Claes Jansson, Jan Allan, Hayati Kafé och naturligtvis även med Peter Asplund och Vivian Buczek. Äntligen får vi göra konsert tillsammans igen med ett härligt jultema. Vi hälsar även Emmalisa Hallander och Linda Pettersson välkomna till vår stad.

 

Synpunkter?