Välj datum

Birgitta Flick & Henning Ullén trio

Källarbyn / Gamla Stan

fre 13 okt 2023 kl 16.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i oktober 2023.

Klicka här för att se arrangörens nuvarande evenemang.

Pianisten och kompositören Henning Ullén delar här med sig av musik från hans kommande album. Musiken är originell i sitt slag och präglas av finurliga kompositioner som lämnar stort utrymme för improvisation. Konserten gästas av den tyska saxofonisten och kompositören Birgitta Flick.

 

Henning Ullén är en prisbelönt verksam pianist och kompositör inom främst jazz och improvisation men även som kompositör inom klassisk musik. Han har studerat trumpet och komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Berklee College of Music och konservatoriet i Paris (CNSDMP). På grund av en oväntad skada blev han tvungen att avsluta sin trumpetkarriär 2019. Ullén har mottagit stipendier av bland annat KMA och Stim och blev i oktober 2017 samt 2018 nominerad till årets nykomling i P2 jazzkatten. 2021 släppte Ullén sitt första album "Debut".

"Att byta instrument från trumpet till piano på bara två år visar på en väldig musikalitet. Hennings pianospel är organiskt, andningen och fraseringen i hans spel gör att det faktiskt hörs att han är blåsmusiker från början. Hans musik har driv, riktning och ingjuter hopp. Hans anslag påminner om en klassiskt skolad musiker, mjukt men distinkt och personligt. Det för mina tankar till Lars Janson eller Esbjörn Svensson." - Märet Öman, P1 Kultur 

"En skicklig pianist och en mogen kompositör"- Leif Wigh, Orkesterjournalen

"Ullén har en fin omsorg om melodilinjerna och spelar öppet undersökande på ett sätt som i vissa drag minner om en ung Esbjörn Svensson." - Magnus Östnäs, Lira 

"Ett album som ger mersmak med sin lätt suggestivt lyriska jazzton" om "Debut" - Lennart Götesson, Dalademokraten 

Birgitta Flick är saxofonist/improvisatör och kompositör från Berlin. Med en utbildning i saxofon från Jazz-Institut Berlin (UdK/HfM "Hanns Eisler") och i komposition från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm jobbar hon internationellt som frilansmusiker med grupper baserade bl.a. i Berlin, Stockholm och New York City. Några av dessa är Birgitta Flick Quartet, det tysk-svenskt-finska bandet Flickstick och en duo med pianisten Carol Liebowitz i New York. Hon skriver för sina egna ensembler, samt körmusik såväl som instrumentala och vokala verk för andra grupper som t.ex. ungdomskören på Berlins Staatsoper, Vokalensemblen i Sundbyberg (dir.: Rikard Lindberg Karlsson) eller Aulus Duo från Cardiff. Under många år var hon konstnärlig ledare för jazzserien InSpirit på Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin. Birgitta Flicks konstnärliga arbete dokumenteras genom en omfattande diskografi, en aktuell körutgåva hos Gehrmans Förlag i serien #svenskkörmusik och har stötts bl.a. av staden Berlins senat, Elsa-Neumann-Stipendium/Universität der Künste, Initiative Musik gGmbH, Musikfonds, JazzBalticas sponsorpris och Goethe-Institutet. Hon är doktorand i konstnärlig forskning vid University of Music and Performing Arts Vienna (mdw) sedan 2021.

 

Lineup:

Birgitta Flick - Saxofon
Henning  Ullén - Piano
Mauritz Agnas - Bas
Andreas Pettersson - Trummor

 

Fotograf: Mats Äleklint

Synpunkter?