Välj datum

Mattias Risberg - Larmet som vände oss ryggen (Mining pt.5)

Ställbergs gruva / Ställberg

lör 19 aug 2023 kl 18.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i augusti 2023.

Klicka här för att se arrangörens nuvarande evenemang.

Mattias Risberg - Larmet som vände oss ryggen (Mining pt.5)

Mattias Risbergs Mining startade för fem år sen i Stripa gruvmiljö i bergslagen. Bandledaren och kompositören Mattias Risberg samlade då ihop en handfull av landets mest framstående jazzmusiker och uruppförde den nykomponerade sviten ”Mining” som beställts av Lindesbergs kommun. Sen dess har bandet gjort ytterligare tre uruppföranden i Stripa, turnerat runt om i landet, spelat på jazzfestivaler, gett ut tre kritikerrosade skivor samt en fjärde som släpps lagom till denna konsert.

Den femte delen i den långa ”Mining-sviten” kommer nu att uruppföras i Ställbergs gruva. 

Ställbergs gruva öppnar kl 16.00

Servering, årets utställning (Här är det evinnerliga flödet) öppet före, under och efter konserten. 

Konsert kl 18.00

Utställning: Här är det evinnerliga flödet, som med filmer, tygvepor och text kretsar kring arbete och ställer frågor om vad vårt dagliga arbete gör med oss, vem som bestämmer över det, kring vår identitet och yrkestolthet och vad vi har för möjligheter och motstånd inom – och utanför – dess ramar.

Medverkande - Larmet som vände oss ryggen (Mining pt.5)

Mattias Risberg-klaviaturer, megafon, kompositioner: Bandledare som i detta megaprojekt försöker gräva fram sanningen om gruvhanteringen i människan, bergslagen och världen. 

Jennie Abrahamson-sång: En av landets mest lysande vokalister, har turnerat med bl.a Peter Gabriel och Sting. Sångfågel!

Dan Berglund-bas: Basistgigant som var medlem i den legendariska gruppen Esbjörn Svensson trio. Hörs nu i Tonbruket, Rymden etc.

Stina Hellberg Agback-harpa: Ny stjärna på improvisationsscenen som vidgat begreppen för hur en harpa kan - och bör - trakteras. Har många strängar på sin lyra. 

Eva Lindal-fiol: En av landets flitigast anlitade violinister oavsett genre. Rör sig med lätthet mellan olika stilistiska miljöer utan att förlora sin personlighet.

Per Texas Johansson-träblås: Sedan debuten på 90-talet med sin kvartett har multiblåsaren Per Texas Johansson varit en frontalfigur inom svensk jazz. 

Fredrik Ljungkvist-träblås: En fantastisk musikant som med sin närvaro och sitt levande spel förgyllt många konserter de senaste decenierna. Jan Johansson-stipendiat 2023.

Josefin Runsteen-fiol, mallets: En multiinstrumentalist som tycks spela med allt och alla, från Ane Brun, Mariam Wallentin och Loney Dear till egna produktioner och i teatersammanhang.

David Stackenäs-gitarr: En virtuos på gitarr som får konstiga saker att låta självklara. Internationellt verksam i många olika konstellationer.

Mattias Ståhl-mallets: Internationellt eftertraktad vibrafonist som samarbetar regelbundet med Georg Riedel och andra storheter runt om i världen.

Synpunkter?