Välj datum

L. T. Fisk - Amina Hocine - Tibrosamlingen

Ställberg gruva / Ställberg

lör 1 jul 2023 kl 18.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i juli 2023.

Klicka här för att se arrangörens nuvarande evenemang.

Varmt välkomna till Ställberg gruvas kvällsprogram under konstrundan Kulturglimtar den 1 juli med L. T. Fisk, Amina Hocine och Tibrosamlingen - Johan Forsman och Anders Paulin. 

Kvällsprogrammet börjar kl 18.00 och pågår till ca 23.00.

Vi har öppet under hela dagen från kl 11.00 med utställningar och servering!

Program och medverkande: 

Amina Hocine - ātamōn - a life unit (Ljudkonst - spelhuset)

Amina Hocine är kompositör och artist som för närvarande läser masterprogrammet i elektroakustisk komposition på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har en bakgrund i teater och filmmusik och har jobbat med produktioner på Folkteatern, SR, SVT, Unga Klara och Stadsteatern i Stockholm. Hennes musik centreras kring narrativ, klang och deep listening, och hon är djupt inspirerad av andlig vetenskap. 

Till Ställberg kommer Amina med sin egenkonstruerade orgel, gjord av pvc-rör och olika membran som hon  reglerar och styr med hjälp av en lufttryckskompressor. verket visas och orgeln byggs upp i Ställberg gruvas spelhus

Läs mer om Amina Hocine och verket: https://www.stallbergsgruva.se/Amina-Hocine-atamon-a-life-unit-1-juli

 

L. T. Fisk (Konsert - foajén)

27 år har projektet som heter L. T. Fisk levt. 1996 gavs ett löfte om att sången måste fortsätta – ett märkvärdigt löfte, från botten. Detta löfte vibrerar ännu: En sång som inte hörs finns ändå. En sång som inte hörs finns ändå. L. T. Fisk har gett ut fem skivor genom åren och i februari 2023 kom det ett 5:e fullängdsalbum ut på vinyl på Aska Ljud. Det heter Åsnemanifest. 

Här kan du lyssna till Åsnemanifestet: https://ltfisk.bandcamp.com/album/snemanifest-2

 

Johan Forsman & Anders Paulin - Tibrosamlingen (Scenkonst - scenrummet)

Varför vandrar de runt just precis i Tibro? Om de skulle få frågan skulle de nog hävda att den inte har något självklart svar. "Vi har själva ägnat ansenlig tid åt att tänka över saken," skulle de säga, "vilket möjligen har kastat ljus över en del andra fenomen som förtjänar vår uppmärksamhet, men utan att det fört oss närmare sanningen om varför vi återvänder till Tibro." Å andra sidan, tänker de kanske, en placerar ju alltid sig själv på en plats, och varför skulle inte Tibro vara ett lika rimligt val som något annat?

Anders Paulin och Johan Forsman landar i Tibro efter en serie slumpartade händelser; en liten västsvensk ort som under hundra år var synonym med svensk möbelindustri. Idag har den mesta tillverkningen sedan länge flyttat, och tågen slutat gå. Genom slyn i det igenväxta spårområdet vandrar Tibros stadsarkitekt med en dröm om ett kulturhus. 

Tibrosamlingen är en samling berättelser, artefakter, ljud och bilder, som på olika sätt kommit till oss genom att titta på världen via Tibro – det är en associativ och föga heltäckande resa genom modernitetens uppgång och upplösning, genom svensk möbelhistoria och den småskaliga industrialismens organisering, genom nedslag i övergången från nomadisk stenålder till jordbruk i Skaraborgsområdet, via stinsar, banvaktare, entreprenörer, lokala fotografer - fram till arbetet med stadens nya detaljplan.

Tibrosamlingen är den första föreställningen inom ramen för Anders Paulins och Johan Forsmans projekt The Promise som startade 2020 och avslutas 2050.

Här kan du läsa mer om verket och Anders och Johan: https://www.stallbergsgruva.se/Tibrosamlingen-1-juli 

Synpunkter?