Välj datum

Skjortkravallerna

Till sommaren bjuder Alla tiders teater in till vandringsföreställningen “Skjortkravallerna”. Den kommer att spelas både inne i stadshjärtat av Höganäs och i de vackra stadskvarteren inne på Fredriksdals Museer och Trädgårdar i Helsingborg.

Den nyskrivna vandringsmusikalen “Skjortkravallerna” är en modern och nutida berättelse trots att den speglar en hundra år gammal historia. Nämligen den stora textilstrejken 1905 på Stenströms skjortfabrik då över 1500 sömmerskor gjorde en gemensam sak och gick ut i strejk, på banderollerna stod det ”bättre arbetsvillkor och högre lön”. Efter en tung natt fylld av kravaller och polisbrutalitet vände sig hela Helsingborg mot Stenströms och ställde sig istället på de blåslagna sömmerskornas sida. Efter nya förhandlingsmöten gick sömmerskorna vinnande ur striden! Hurra!

Folk har i alla tider rest sig slagit tillbaka mot dåliga förhållanden och med “Skjortkravallerna” hoppas teatern att publiken ska lämna föreställningen i sommarkvällen med spritt i benen och en känsla av delaktighet att ”vi kan klara allting”.

Bakom manuset är det dramatikern EliSophie Andrée, som nyligen fått dramatikerstöd för projektet från Sveriges författarfond. För musiken står Jan-Erik Sääf som senast gjort musiken till Helsingborgs stadsteaters hyllade familjeföreställning Peter Pan samt Helga Bumsch som nyss jobbat på Göteborgs stadsteater. 

Alla Tiders Teater är också väldigt glada över samarbetet med Stenströms skjortfabrik som bidragit på flera sätt för att underlätta allt från manusarbetet till själva produktionen. 

 

På scen ser vi bland annat:

Anita Nyman, Linnéa J Giczi samt ett 20-tal amatörskådespelare och musiker.

 

Manus och regi: EliSophie Andrée

Scenograf: Helga Bumsch

Musik: Jan-Erik Sääf

Kostymdesign: Yvonne Ericsson

Ljusdesign: Ernesto Meija

 

Med stöd från Region Skåne, Helsingborg stad - kulturnämnden, Svante Bergströms teaterstiftelse, Författarfondens Dramatikerstöd, Colour Center, Kulturnämnden, ABF, Stenströms Skjortfabrik, Höganäs kommun,  Helsingborgs stadsteater och Fredriksdals Museer och trädgårdar. 

Köp biljetter
Synpunkter?