Välj datum

Tal till nationen

Tal till nationen hade premiär på Ställbergs gruva den 25 augusti 2022 och livesändes sedan till ett 30-tal mötesplatser runt om i landet. Biografer, konsthallar, torg och teatrar deltog i denna samtidiga och mäktiga scenkonsthändelse, som också var en gemensam hyllning till yttrandefriheten, konstnärlig frihet och demokratin en vecka före valet.

För Festival Normal ger konstgruppen Ful möjligheten att se den inspelade versionen av Tal till nationen i en hybridvariant, där en värdinne (performer och allsångsledare) är med på visningen och tillsammans med publiken skapar en irl-händelse. Värdinnen hälsar välkommen, leder allsång (verket innehåller körmusik av Sara Parkman) och bjuder på tårta samtidigt som publiken i den filmade föreställningen blir bjuden på tårta.

Den inspelade föreställningen är inte bara en dokumentation, utan är anpassad för en publik som följer från andra platser än Ställbergs gruva. Biopubliken tilltalas direkt och i hybridversionen förhöjs live-upplevelsen ytterligare genom att värdinnen på plats agerar ”körledare” och omhändertagande performer. Tillsammans skapar värdinne och publik en känsla av gemenskap, i denna hyllning till yttrandefrihet och alla människors lika värde.

“Vi är här tillsammans. Vi väljer kärleken och gemenskapen före hatet. Vi går inte med på hatares retorik, vi tiger inte när de approprierar yttrandefriheten. Vi står tillsammans när våra rättigheter politiseras. Och framför allt. Vi hänger ihop - stad och landsbygd, liten by i Sapmi och Stockholm. Politiker ställer oss mot varandra men vi gör årest största scenkonsthändelse för att visa att vi hänger ihop.

Konstgruppen Ful: Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair
Värdinne för Hybridversion: Rebecca Evanne

Från 12 år.

Föreställningen är en del av Festival Normal.

Köp biljetter
Synpunkter?