Välj datum

Strutsdansen - en klimatkalops

Teater Tribunalen / Södermalm

ons 14 dec 2022 kl 16.00 – AVSLUTAD
ons 14 dec 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD

Det sägs att strutsar stoppar huvudet i sanden för att de tror att de kan undvika faror på det viset. Det sägs också att människor inte kan förhålla sig till faror som ligger för långt bort. Det första påståendet är bara hittepå. Men det andra ligger det nog något i.

Strutsdansen frågar sig varför vi trots att vi vet vad vi bör göra ändå inte gör det. Men vi får också träffa människor som gör vad de kan för att bidra i kampen mot den globala uppvärmningen.

Strutsdansen är en teaterföreställning som väcker tankar, känslor – och ett och annat skratt – kring vår tids största ödesfråga.

________________________________________________________________________________________________________________

Tre skådespelare möts på scenen för att berätta för publiken att det inte blir någon föreställning. Manusförfattaren har misslyckats med det uppdrag han tagit på sig, att skriva en pjäs om klimathotet. Tyngd av prestationskrav och insikten att han borde ha sagt nej till uppdraget gör han sig färdig att lämna lokalen. Kollegorna är besvikna och deras långvariga samarbete och vänskap ställs på sin spets. Antingen ses de aldrig mer eller så försöker de med gemensam kraft improvisera fram ett manus och scener på vägens gång. Sakta växer en föreställning fram där alla måste bidra med tre scener var för att uppnå kreativ rättvisa.

Föreställningen Strutsdansen utvecklar sig till en resa från Norrlands inland till fackförbundets kongress i Stockholm. Från maktens korridorer på Helgeandsholmen till en reality serie där folket röstar fram sin statsminister genom en app. Drivna av piskan att inte misslyckas med sitt uppdrag växer en komplex bild fram av vår tids ödesfråga.

Strutsdansen blir en tragikomisk upplevelse. Om du vill följa med in i António Guterres terapirum, eller höra Vladimir Putin sjunga Ebba Grön, så är detta en föreställning du inte vill missa.

________________________________________________________________________________________________________________

Strutsdansen är ett samarbete mellan Olof Palmes Internationella Center och Östra Teatern.

Palmecentret är den svenska arbetarrörelsens organisation för internationellt utvecklingssamarbete och opinionsbildning för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Palmecentret verkar för att utveckla och stärka arbetarrörelsens roll i omställningen mot global hållbar utveckling.

Östra Teatern är en teatergrupp som sedan 2003 arrangerar utbildning och kompetensutveckling i form av pjäser och efterföljande dialog tillsammans med deltagarna. Föreställningarna roar, skakar om och leder ofta till nya tankar och insikter hos publiken.

Med Strutsdansen vill Olof Palmes Internationella Center sätta i gång det samtal vi alla behöver delta i för att få förståelse, kunskap och lust att bidra till den stora omställningen mot ett hållbart samhälle.

Av och med: Petter Billengren, Maria Lindström och Joakim Sikberg.
Regi: Thomas Segerström

Frågor: ania.janerud@palmecenter.se

________________________________________________________________________________________________________________

Sagt om Strutsdansen:

Jag skrattade ibland, fick tårar i ögonen ibland, blev informerad ibland. Starkast var stunden med flickan som ringer till Bris.

Tankeväckande och rolig!

Sagt i Strutsdansen:

Ingen kan skriva en pjäs om miljön, ingen vill se en pjäs om miljön!

Du vet själv hur dålig stämning det blir om någon vågar ta upp klimatfrågan på en parmiddag. Snacka om partypooper!

Mitt tåg går snart. Går det att få den där klimatomställningen på en pdf?

Min morfar har sagt att man ska tänka positivt, så jag försökte med det nu när jag skulle somna, och då tänkte jag att vi kanske kan göra som de gjort i Venedig. Jag var där i somras, det var väldigt mysigt.

Mr. Putin, vi måste snart avsluta timmen. Jag tänkte bara till sist nämna att jag upplever att du är fast i vissa tankebanor du inte kommer ur?

Fast jag tror det kommer gå bra jag! Man ska inte oroa sig i onödan.

Synpunkter?