Välj datum

Fuls Tal till nationen + bussresa Stockholm/Ställberg med Yolanda Bohm Ramirez

Ställbergs gruva / Ställberg

fre 26 aug 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD

Åk buss från Stockholm och upplev årets största scenkonsthändelse på Ställbergs gruva! Konstgruppen Fuls nya föreställning Tal till nationen är en hyllning till yttrandefriheten och görs tillsammans med musikern Sara Parkman. En antinationalistisk färgstark show och ett bombastiskt körverk som i valtider vill stå emot polarisering och värna yttrandefrihet. Mycket goda allsångsmöjligheter för dig som gillar att sjunga!

Hålltider och avgångsplats

Stockholm, Cityterminalen kl 15.00 (var på plats senast 14.45)

Ankomst Ställberg ca 18.30

Föreställning 19 - 21 (inkl paus)

Ankomst, Cityterminalen Stockholm ca 00.00

Reseledare, dj och allsångsledare på färden är ingen mindre än geniala poeten och transaktivisten Yolanda Bohm Ramirez! Ful bjuder på alkoholfritt bubbel och snack under resan!

Tal till till nationen är en pjäs i form av ett tal för tre skådespelare. Inspirerad av verkliga och fiktiva tal ifrågasätts nationalismens exkluderande mekanismer och istället formas en hyllning till gemenskapen, bortom gränser och populistiska sanningar.

Nationen som tilltalas är en nation som finns på både Sjösala äng och i en båt på medelhavet. En nation som både kritiseras och som avkrävs rättigheter och kärlek. Allt utifrån perspektivet att kritik och värnandet av alla människors lika värde är grundläggande byggstenar i en demokrati.

Det fria ordet nyttjas inte bara i parlament och i demonstrationer utan också i protester mot rasistiska kommentarer under familjemiddagen eller mot transfoba skämt i fikarummet. Det manifesteras också i välkomnandet av nya grannar och att välja kärleken när hatet förefaller vara det enda möjliga alternativet. Dessutom återvänder i Tal till nationen den berömda tårtan från Europa Europa (Ful tillsammans med The Knife 2014) som en blinkning till Nato-tårtan men också som metafor för en selektiv välfärd.

Talet till nationen framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak som backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk – en 20-hennakör som leds av musikern Sara Parkman. Körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden som hade urpremiär på Riksteatern 2018. I Tal till nationen får de existerande sångerna också sällskap av nyskrivna och osläppta låtar. Så en kombo av exklusivt och sedan tidigare omtyckt material. Förbered dig på allsång!

Dramatiker och regissör: Nasim Aghili

Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman

Musiker: Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson och Ima Baesa Bilgin

Körledare: Sara Parkman

Kör: Monica Albornoz, Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Barbara Chamoun, Ing-Maire Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Maja Kamne, Angelica Karlsson, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv och Pia Zettergren.

Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén

Sångtexter: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili

Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson

Ljusdesigner: Josefin Hinders


fulstaltillnationen.se


Tal till nationen är ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Ställbergs gruva och görs med stöd
av Svenska Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stads kulturförvaltning.

Synpunkter?