Välj datum

Tal till nationen

I en tid då rättigheter politiseras, hatet ökar och polariseringen växer vill vi visa på att vi kan välja varandra. Vi kan trots politikers arbete med att ställa grupper mot varandra, istället välja att se och välkomna våra grannar. Värna friheten att tänka olika och samtidigt respektera alla människors lika värde. Därför är årets scenkonsthändelse en hyllning till yttrandefriheten. Tal till nationen är en antinationalistisk föreställning om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Efter två uppmärksammade valföreställningar som turnerat i flera världsdelar (Europa Europa tillsammans med popduon The Knife och Mödrars Manifest tillsammans med mexikanska bandet Quiquiriquí Coyotas) samarbetar konstgruppen Ful i år med den prisbelönade musikern Sara Parkman.

Tal till nationen består kortfattat av en monolog skriven av Nasim Aghili, som framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak. De backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk – en 20-hennakör som leds av Sara Parkman. Körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden som hade urpremiär på Riksteatern 2018. I Tal till nationen får de existerande sångerna också sällskap av nyskrivna och osläppta låtar. Så en kombo av exklusivt och sedan tidigare omtyckt material. Förbered dig på allsång!

Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har föreställningen Tal till nationen fokus på de förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och alla förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. Tal till nationen vill i valtider stå emot polarisering och värna gemensamhet.  

”Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal till nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili.

Dramatiker och regissör: Nasim Aghili

Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman

Musiker: Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson och Ima Baesa Bilgin

Körledare: Sara Parkman

Kör: Monica Albornoz, Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Barbara Chamoun, Ing-Maire Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Maja Kamne, Angelica Karlsson, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv och Pia Zettergren.

Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén

Sångtexter: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili

Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson

Ljusdesigner: Josefin Hinders


fulstaltillnationen.se


Tal till nationen är ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Ställbergs gruva och görs med stöd
av Svenska Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stads kulturförvaltning.

Köp biljetter
Synpunkter?