Välj datum

Swede Hollow

Året är 1897. Några svenskar är på en båt som korsar Atlanten. På väg att lämna Sverige bakom sig för att kliva iland på en ny kontinent, ett nytt land - Amerika. Swede Hollow är berättelsen om några som lämnade allt bakom sig för att skapa sig en ny framtid. Swede Hollow är dalen i S:t Paul, Minnesota. Swede Hollow ger röster åt några av de ansikten som Frihetsgudinnan välkomnade.

Swede Hollow.

Varje människa, varje ansikte, varje röst bär på en berättelse.

Om vi lyssnar riktigt noga kan vi höra orden ta oss med till andra platser, till andra tider, på resor vi inte själva rest.

Swede Hollow är en plats i S:t Paul, Minnesota, i norra USA. Författaren och journalisten Ola Larsmo skrev 2016 en bok med samma namn. Året efter blev det en föreställning på Dramaten, dramatiserad och regisserad av Alexander Mørk-Eidem.  

Emigrationen till Amerika är en del av den svenska historien. Mellan åren 1850-1920 valde över en miljon svenskar, en fjärdedel av den dåvarande befolkningen, att lämna sitt hemland. 

Swede Hollow är dalen dit svenska emigranter, flyktingar från sitt hemland, hamnade efter beslutet att ge upp något med förhoppning att få något annat. En förhoppning om att få det lite bättre. Ett stort beslut - att lämna platsen du vuxit upp på, lämna släkt och vänner bakom sig och bege sig på en lång resa till ett okänt land med människor som talar ett främmande språk. 

Att människor flyr från misär, krig, hungersnöd, klimatkatastrofer eller från despoter är något som upprepats genom historien. Något som fortsätter än idag. 

När vi nu i Cameleonterna tar oss an berättelsen om svenskarna i dalen i S:t Paul gör vi det för att det är röster och berättelser värda att lyssna på igen. Att koppla samman historien med nutiden för att hitta paralleller med oss som lever nu och de som levt före oss. Vi är alla ett resultat av de historiska vågor som sköljer upp på stranden med berättelser från en tid som varit.

Swede Hollow var en plats för de längst ner på samhällsstegen. Men Swede Hollow var också en trygg plats för ett tusental svenskar - där ursprung, traditioner och språk var gemensamt. 1956 beslutade sig myndigheterna att jämna bebyggelsen med marken. Idag är det en grönskande park. Men någonstans finns berättelserna kvar, släktleden fortsätter och rötterna blir längre och längre.

När Cameleonterna sätter upp Swede Hollow låter vi rösterna få liv. Musiken i föreställningen är nyskriven och inspirerad av såväl svensk som amerikansk folkmusik framförd av en liveorkester. Kostymen är skapad och sydd av återbrukad textil med sin egen historia invävd. Tillsammans skapas ett lapptäcke av berättelser. 

Välkommen till Swede Hollow!

Sala Amatörteaterförening Cameleonterna 

FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD cirka 2,5 timmar inklusive paus
REKOMMENDERAD ÅLDER rekommenderas från 11 år
SPELPLATS Ridhuset, Salbergaområdet, Tränggatan
TILLGÄNGLIGHET mer information kommer
BILJETTER bokas via Kulturbiljetter
INFORMATION info@cameleonterna.se, 0224-178 71

Regi: Kristin Löfgren, Stefan Löfgren
Sångtexter: David Odlöw
Musik & Orkester: : David Odlöw, Folke Dahlgren, Frida Andersson, Johan Westerberg
Skådespelare: Bengt Larsson, Carl Granberg, Cliff Otterberg, Edit Westerberg, Helena Arnell, Jenni Harryson, Linn Bergh, Lisen Dunker, Maja Jaresund, Oskar Johansson, Sabine Runborg, Salma Rahbek, Stefan Löfgren
Producent: Linn Bergh
Produktiongrupp: David Odlöw, Jenni Harryson, Jimmy Bergh, Kristin Löfgren, Stefan Löfgren.
Scenografidesign:  David Odlöw, Kristin Löfgren, Stefan Löfgren
Bygge: David Odlöw, Folke Dahlgren, Kristin Löfgren, Roland Haglund 
Grafiska moment: Christofer Ahde
Kostymdesign: Kristin Löfgren
Kostymskapare: Erika Nylén, Kristin Löfgren, Lena Englund, Lisa Hedberg
Ljusdesign: Jimmy Bergh
Ljud: Jimmy Bergh
Sufflör: Ann-Charlotte Örnflo
Inspicient: 
Förlag: ATR:s förlag

Ett projekt i samarbete med och med stöd av: Amatörteaterns Riksförbund, Folkuniversitetet, Sala kommun

 

Köp biljetter
Synpunkter?