Välj datum

Swede Hollow

Salas nya sommarscen, Ridhuset. / Salbergaområdet

sön 26 jun 2022 kl 15.00 – AVSLUTAD
ons 29 jun 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD
tor 30 jun 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD
fre 1 jul 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD
lör 2 jul 2022 kl 15.00 – AVSLUTAD
sön 3 jul 2022 kl 15.00 – AVSLUTAD
ons 6 jul 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD
tor 7 jul 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD
fre 8 jul 2022 kl 19.00 – AVSLUTAD
lör 9 jul 2022 kl 15.00 – AVSLUTAD
sön 10 jul 2022 kl 15.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i juli 2022.

Klicka här för att se arrangörens nuvarande evenemang.

Året är 1897. Några svenskar är på en båt som korsar Atlanten. På väg att lämna Sverige bakom sig för att kliva iland på en ny kontinent, ett nytt land - Amerika. Swede Hollow är berättelsen om några som lämnade allt bakom sig för att skapa sig en ny framtid. Swede Hollow är dalen i S:t Paul, Minnesota. Swede Hollow ger röster åt några av de ansikten som Frihetsgudinnan välkomnade.

Swede Hollow.

Varje människa, varje ansikte, varje röst bär på en berättelse.

Om vi lyssnar riktigt noga kan vi höra orden ta oss med till andra platser, till andra tider, på resor vi inte själva rest.

Swede Hollow är en plats i S:t Paul, Minnesota, i norra USA. Författaren och journalisten Ola Larsmo skrev 2016 en bok med samma namn. Året efter blev det en föreställning på Dramaten, dramatiserad och regisserad av Alexander Mørk-Eidem.  

Emigrationen till Amerika är en del av den svenska historien. Mellan åren 1850-1920 valde över en miljon svenskar, en fjärdedel av den dåvarande befolkningen, att lämna sitt hemland. 

Swede Hollow är dalen dit svenska emigranter, flyktingar från sitt hemland, hamnade efter beslutet att ge upp något med förhoppning att få något annat. En förhoppning om att få det lite bättre. Ett stort beslut - att lämna platsen du vuxit upp på, lämna släkt och vänner bakom sig och bege sig på en lång resa till ett okänt land med människor som talar ett främmande språk. 

Att människor flyr från misär, krig, hungersnöd, klimatkatastrofer eller från despoter är något som upprepats genom historien. Något som fortsätter än idag. 

När vi nu i Cameleonterna tar oss an berättelsen om svenskarna i dalen i S:t Paul gör vi det för att det är röster och berättelser värda att lyssna på igen. Att koppla samman historien med nutiden för att hitta paralleller med oss som lever nu och de som levt före oss. Vi är alla ett resultat av de historiska vågor som sköljer upp på stranden med berättelser från en tid som varit.

Swede Hollow var en plats för de längst ner på samhällsstegen. Men Swede Hollow var också en trygg plats för ett tusental svenskar - där ursprung, traditioner och språk var gemensamt. 1956 beslutade sig myndigheterna att jämna bebyggelsen med marken. Idag är det en grönskande park. Men någonstans finns berättelserna kvar, släktleden fortsätter och rötterna blir längre och längre.

När Cameleonterna sätter upp Swede Hollow låter vi rösterna få liv. Musiken i föreställningen är nyskriven och inspirerad av såväl svensk som amerikansk folkmusik framförd av en liveorkester. Kostymen är skapad och sydd av återbrukad textil med sin egen historia invävd. Tillsammans skapas ett lapptäcke av berättelser. 

Välkommen till Swede Hollow!

Sala Amatörteaterförening Cameleonterna 

FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD cirka 3 timmar inklusive paus
REKOMMENDERAD ÅLDER rekommenderas från 11 år
SPELPLATS Ridhuset, Salbergaområdet, Tränggatan
KLÄDER EFTER VÄDER vår spelplats är det gamla ridhuset på Salbergaområdet och foajén är under bar himmel – så klä dig efter väder – är det varmt blir det också varmt därinne och likadant om det är kallt ute så blir det kallt inne och med regn i pausen då blir det blött
TILLGÄNGLIGHET entrén till ridhuset sker via en gräsmatta, själva entrédörren är stor men det finns ett ränna (där skjutdörren går) som är ett ett litet hinder, väl inne i ridhuset är det först ett ojämnt betonggolv och sedan ett grusgolv, på den främre raden finns det plats för rullstol, utanför finns det inga särskilda angivna parkeringsplatser för den med tillstånd, toaletter finns vid Cameleonternas teaterlokal (Portvaktsgatan 4) cirka 170 meter från ridhuset – i foajén finns två toaletter (varav en är tillgänglighetsanpassad) plus ytterligare en toalett som nås via en trappa.
BILJETTER bokas via Kulturbiljetter och fika är inkluderat i priset.
INFORMATION info@cameleonterna.se, 0224-178 71

Regi: Kristin Löfgren, Stefan Löfgren
Sångtexter: David Odlöw
Musik & Orkester: : David Odlöw, Folke Dahlgren, Frida Andersson, Johan Westerberg
Skådespelare: Bengt Larsson, Cliff Otterberg, David Odlöw, Edit Westerberg, Helena Arnell, Jenni Harryson, Linn Bergh, Lisen Dunker, Maja Jaresund, Oskar Johansson, Sabine Runborg, Salma Rahbek, Stefan Löfgren
Producent: Linn Bergh
Produktiongrupp: David Odlöw, Jenni Harryson, Jimmy Bergh, Kristin Löfgren, Stefan Löfgren.
Scenografidesign:  David Odlöw, Kristin Löfgren, Stefan Löfgren
Bygge: David Odlöw, Folke Dahlgren, Jimmy Bergh, Kristin Löfgren, Roland Haglund, 
Grafiska moment: Christofer Ahde
Kostymdesign: Kristin Löfgren
Kostymskapare: Erika Nylén, Kristin Löfgren, Lena Englund, Lisa Hedberg
Ljusdesign: Jimmy Bergh
Ljud: Åke Lente, Isabella Sandberg
Sufflör: Ann-Charlotte Örnflo
Inspicient: Fanny Ekholm
Film och klippning: Linn Bergh
Ansvarig Service: Kerstin Jaresund
Publikvärdar: Agnes Nimerus, Emma Fransson, Jenny Enebro, Johan Lindell, Johanna Ritvadotter, Josefine Axefall, Karin Fransson, Lena Jaresund, Lena-Christina Thors, Linda Johansson, Lisa Hedberg, Maria Lindblom, Tohbbe Lindblom 
Foto: Linn Bergh, Nathalie Carlbaum
Förlag: ATR:s förlag

Ett projekt i samarbete med och med stöd av: Amatörteaterns Riksförbund, Folkuniversitetet, Sala kommun

Tack också till: Broarne, Catrinelunds Hyvleri & Byggvaror, Dekalbolaget, Gröna Hagar, Martin Johansson, Mona Femtehjel, Widén Trä, Ångbageriet 

Synpunkter?