Välj datum

Leve Communen!

Teater Tribunalen / Södermalm

lör 7 maj kl 18.00 – AVSLUTAD
sön 8 maj kl 16.00 – AVSLUTAD
mån 9 maj kl 19.00 – AVSLUTAD
tor 12 maj kl 19.00 – AVSLUTAD
fre 13 maj kl 19.00 – AVSLUTAD
lör 14 maj kl 16.00 – AVSLUTAD
sön 15 maj kl 16.00 – AVSLUTAD
mån 16 maj kl 19.00 – AVSLUTAD

Fyra skådespelare improviserar fram ett drama om kamp, kärlek, hopp och förtvivlan under de 72 dagar då Paris invånare genomlevde det jublande hoppet i början av denna ”den första proletära revolutionen”, och det oundvikliga, blodiga slutet på den. Allt i form av ett rollspel komplett med slumpade val, ett intrikat regelverk och oförutsedda vändpunkter.

I mars 1871 bildade Paris medborgare, med de proletära massorna och kvinnorna i spetsen, ett revolutionärt självstyre – en ”Kommun”.

Det var en reaktion på växande klyftor mellan fattiga och rika och på den utbredda fattigdom och misär som rådde i staden – en misär som förvärrats mångfalt under det nyligen förlorade fransk-tyska kriget, där preussiska styrkor belägrat Paris i månader.

Innan Kommunen efter två månader blodigt slogs ner av den franska republiken hann den uträtta en del: kyrka och stat skildes åt, hyror efterskänktes, ränta på skulder avskaffades, lönen för de styrande fastställdes till dagslönen för vanliga arbetare, och verktyg, möbler och kläder som människor hade pantsatt under den preussiska belägringen återlämnades utan kostnad till sina ägare.

INGEN FÖRESTÄLLNING DEN ANDRA LIK!
I LEVE COMMUNEN! får vi, i en blandning av slump, spellogik och stundens infall, laborera och leka med ett antal historiska personers liv och öden under revolutionen 1871. Varje kväll möter vi nya rollfigurer, i nya konstellationer och utsatta för nya förvecklingar
Vi kan åsamka dem våndor och besvär, fatta livsavgörande beslut åt dem, slåss och älska med dem, och slutligen dö med dem. 

Föreställningen är inspirerad av bordsrollspel, och initierad av Mattias Redbo som är skådespelare och rollspelare. Han medverkar bl a i podden Sweden Rolls, som 2021 utsågs till världens bästa rollspelspodd.

Synpunkter?