Välj datum

Madame White Snake Chinese opera

Teaterverket Svea / Stockholm

fre 3 dec kl 19.00 – AVSLUTAD

Kända kinesiska operakonstnärer kommer att framföra kinesiska Kunqu Opera och Peking Opera i Stockholm! Med en modern tolkning av videokonst och dynamiska afrikanska trummor! Det spännande ursprunget är den mjuka melodin från vattenbyarna i södra Yangtzefloden i Kina under Mingdynastin för 600 år sedan. Kom och känn Kinas mjuka och långa rörliga melodi!

Madame White Snake kommer från kinesisk folklore. Det är en slingrande kärlekshistoria mellan en man och hans monsterälskare.

Den ursprungliga berättelsen var en berättelse om gott och ont, där den buddhistiska munken Fahai gav sig ut för att rädda Xu Xians själ från den vita ormens ande, som avbildades som en ond demon. Genom århundradena har legenden dock utvecklats från en skräckberättelse till en romans, där Bai Suzhen och Xu Xian är genuint kära i varandra även om deras förhållande är förbjudet enligt naturlagarna.

Den här gången kommer vi att visa denna uråldriga legend för publiken i form av kinesisk opera-Kunqu-opera och Peking-opera.

Kunqu Opera, är en av de äldsta bevarade formerna av kinesisk opera. Den utvecklades från Kunshans lokala melodi och kom därefter att dominera kinesisk teater från 1500- till 1700-talen.

Pekingoperan blev populär bland den kinesiska kejsarfamiljen under Qing-dynastin i slutet av artonhundratalet och älskades därefter av den bredare Peking-publiken. Pekingoperan kombinerar de mest kända och populära lokala operaformerna i Kina vid den tiden, såväl som olika uppträdandeformer som kampsport och gymnastik. Efter uppkomsten av Peking Opera ersatte den Kunqu och blev den mest inflytelserika formen av föreställning i Kina, som fortsätter till denna dag.

När vi presenterade den antika kinesiska operan för dig, glömde vi inte heller att utföra en modern tolkning av denna antika berättelse.

Temat för showen handlar om träldom, konflikt, hat och förvirring. De tre karaktärerna i berättelsen representerar tre typer av människor - ordning, natur och vänlighet. I denna serie av konfronterande incidenter är människors pinsamma situation mycket uppenbar.

Synpunkter?