Välj datum

Mozart Requiem

MOZART REQUIEM i d-moll (K. 626) av Wolfgang Amadeus Mozart komponerades år 1791. Även om bara två tredjedelar stammar från Mozarts penna är det ett av hans mest kända och älskade verk.

De ovanliga omständigheterna runt kompositionsuppdraget och den tidsmässiga närheten mellan denna själamässa och Mozarts tidiga död har gett upphov till en frodig mytbildning. Mozart dog medan han komponerade verket, men då det rörde sig om ett beställningsverk fullföljdes arbetet av två av Mozarts elever, Franz X Süßmayr och Joseph Eybler, på uppdrag av Mozarts änka Constanze.

CANTEMUS (latinsk översättning: Låt oss sjunga!), kör, bildades 1999 av Sofia och Göran Staxäng. Cantemus är både en regelrätt kör och en ”akademi i körsång”, alltså en körsångarskola. Fram till pandemin slog till i mars 2020 deltog 400-600 sångare varje termin. Under pandemin har kören fortsatt att vara aktiv med framför allt streamade övningar.

Med Mozarts Requiem återtar Cantemus sin vanliga verksamhet med både repetitioner och konserter. Under sin 22-åriga verksamhet har kören sjungit några av de stora körklassikerna som Händels Messias, Larssons Förklädd Gud och Orffs Carmina Burana men också opera och ett knippe produktioner där populära musikikoner bl a ABBA, Beatles, Elvis, Gärdestad och Queen har lånat sina älskade låtar till härliga körarrangemang specialskrivna för Cantemus av enastående arrangörer.

Se gärna Cantemus hemsida: www.cantemus.se

Se gärna en trailer på You Tube från januari 2019 när Cantemus sjöng Carmina Burana! Två av solisterna i den föreställningen medverkar även i Mozart Requiem: Tua Dominique och Olle Persson. https://youtu.be/kTpI7L4U3rs

Tua Dominique sopran

Paula Hoffman alt

Clifford Lewis tenor

Olle Persson bas

Björn Andersson recitation

REBAROQUE orkester

Köp biljetter
Synpunkter?