Välj datum

OUTLAWS IN THE LIVING ROOM

Ett retrospektiv från det brittiska queer-arkivet.

De två första dokumentärerna om homosexualitet i brittisk tv sändes 1964 och 1965 när det fortfarande var olagligt att vara homosexuell. Vid denna tid var programmet This Week ett av de mest populära programmen på tv, med en genomsnittlig publik på 6 miljoner tittare.
Programmen följs av ytterligare två dokumentärer med fokus på homosexuella män och kvinnor: Consenting Adults: The Men och The Women som sändes på BBC Man Alive 1967, bara en månad innan homosexuelitet partiellt avkriminaliserades. Dessa dokumentärer var de första “faktabaserade” representationerna av queerness på brittisk tv, och de ger oss en extraordinär inblick i dåtidens klimat. Många av de intervjuades identiteter döljs av mörka skuggor, och medicinska “experterna” benämner homosexualitet som en sjukdom och ett socialt problem. Men de modiga HBTQ-personer som ställde upp i programmen identifierades snabbt av sina vänner, familjer, kollegor och blev viktiga förebilder och kändisar över en natt. Programmet avslutas med en nyinspelad intervju av Daisy Asquith med en av deltagarna i filmerna som 55 år senare rundar av med en försiktig men optimistiskt kommentar.

Alla filmer som visas under festivalen har antingen engelskt tal eller engelska undertexter. Åldersgärns 15 år.

Cinema Queer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar biljettförsäljningen därefter. Kom gärna i god tid inför visningen för att undvika trängsel. Om du känner dig sjuk eller visar symptom ber vi dig stanna hemma. 

 

Köp biljetter
Synpunkter?