Välj datum

Fröken Julie

Rynge Teater / Rynge

fre 30 jul 2021 kl 19.00 – AVSLUTAD
lör 31 jul 2021 kl 16.00 – AVSLUTAD
sön 5 sep 2021 kl 18.00 – AVSLUTAD

Fröken Julie av August Strindberg

Om alla som har drömmar. Alla som trånar uppåt. Om att nå första grenen och gå i topp. Eller längtan att få falla. Nyskriven spännande musik, filmad bakgrund, modern tolkning, klassisk svensk dramatik i en charmig liten lada i Rynge utanför Ystad. Teater i världsklass!

När Fröken Julie med tillhörande förord kom ut i tryck 1888 blev det fördömt av en i det närmaste enig kritikerkår. Dramats djärva tema blev något av en prövning för kritikerkåren. Pjäsen nämndes bland annat som ospelbar, premiären blev i Köpenhamn 1889 och den han spelas i både Frankrike och Tyskland innan Sverigepremiären 1906. Trots detta är Fröken Julie en av August Strindbergs mest spelade pjäser världen över.

Det verkar som om lockelsen kring kammarspelet om den unga högadliga Julie och betjänten Jean, och deras förehavanden under en midsommarnatt och morgon aldrig ger sig och pjäsens tema verkar tidlöst.

I Christer Jonssons uppsättning på Rynge Teater används en stor filmduk, där fröken Julie endast förekommer på film medan Jean befinner sig på scen. På så sätt förstärks avståndet mellan fröken Julie och Jean och där fröken Julie blir en person ”från en helt annan värld” en filmstjärna, en kändis, en tv profil. En modern uppsättning av klassikern Fröken Julie, gastkramande och nära.

Nypremiär 30 juli 2021kl 19:00
Spelas sedan endast lördagen den 31 juli kl 16:00.

I rollerna
På scen:
Jean – Christer Jonsson
På Film:
Fröken Julie – Nanna Nore
Kristin – Miranda Coral Engholm
Regi och film – Christer Jonsson
Musik – Miranda Coral Engholm och Christer Jonsson
Kostym – Laura Luna

Föreställningen är ca 2 timmar lång inklusive 20 minuters paus.

Synpunkter?