Kohlhaas!
Teater Giljotin / Vasastan
„Vid stranden av Havel bodde kring mitten av femtonhundratalet en hästhandlare vid namn Michael Kohlhaas. Han var lärarson och en av sin tids mest rättfärdiga, men också mest fruktansvärda, människa“.
ENSEMBLE
Zardasht Rad
Zardasht utbildade sig på Teaterhögskolan i Stockholm 2005-2009. Han har spelat bland annat på Dramaten, Stockholms Stadsteater, på Teater Galeasen, Teater Giljotin, Folkteatern Göteborg och Teatern under bron och jobbade ihop med regissörer som Margareta Garpe, Natalie Ringler, Ellen Lamm, Michaela Granit, Kjersti Horn, Stefan Metz, Frida Röhl och Olof Hanson. Han har även medverkat i SVT och TV4-produktioner samt i filmer som The average color of the universe, Ankdammen och Operation Ragnarök.
Elina Du Rietz
Elina utbildade sig bland annat på Teaterakademien Mikael Säflund och Stockholm Dramatiska Högskola. På teatrar har hon arbetat på t.ex Brunnsgatan Fyra, Parkteatern och Riksteatern med humörförställningaen Osvajpade Diamanter, på Romateatern i Som ni vill ha det och Teater Giljotin i Bli en dåre och Tre systrar. Hon arbetar regelbundet på alla Sveriges ståuppscener som ståupkomiker och har senaste året turnerat Sverige runt med sin hyllade soloföreställning PKFITTAN. Elina syns även flitigt på tv och film. Senast i Tårtgeneralen på bio, och i tv-produktioner såsom Jordskott, Solsidan, Partaj, Julkalendern, Allt faller mm. Hon fått Konstnärsnämndens arbetsstipendium för sitt engagemang för kvinnor i branschen.
Hanna Hurtig
Hanna är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö (2015-2018) och gjorde sin praktik på Stockholms Stadsteater i Personer, platser och saker i regi av Andrés Lima. Hon har också medverkat i bland annat Woyzeck i regi av Stefan Larsson på Elverket Dramaten och Den Kaukasiska Kritcirkeln i regi av Lisa Hugosson. På Örebro Länsteatern spelade hon i Agnes Cecilia. Hanna har dessutom synts i filmerna Vi är bäst i regi av Lukas Moodysson och Tusen gånger starkare i regi av Peter Schildt.
Leo Goldmann
Leo är utbildad till låtskrivare och musikproducent på Kulturama (2016-2017) och Biskops Arnö Folkhögskola (2017-2019). Han har skrivit filmmusiken till bland annat "Lihkku" av Irma Bergdahl och "Keep Ashiq Alive" av Jasmijn Kooijman och Rikard Nilsson. Han arbetar just nu med flera projekt som producent, till exempel för artisten Bavé. Leo har även framträtt som livemusiker med banden Stella Explorer och Brödet.
HANDLING
Michael Kohlhaas, en resande hästhandlare på 1500-talet, måste lämna två av sina finaste och dyraste hästar som pant vid en tull i Sachsen. När han ska hämta tillbaka sin egendom på vägen hem, känner han knappt igen sina slitna djur. När hans dräng berättar att han hindrades från att mata hästarna och till slut misshandlades grovt och jagades bort, vill Michael inget annat än rättvisa. Han kräver skadestånd i domstolen men rättegången saboteras av korrupta adelsmän. Kohlhaas förlorar processen. Hans älskade hustru försöker febrilt att tala för sin man vid hovet men dör av skador hon då åsamkas av några vakter. Så tar Michael Kohlhaas rätten i sina egna händer.
Hans fanatiska raseri ska med tiden göra att han förlorar allt; sin familj och all sin egendom. Han eldar upp hela städer och hänger sig åt ett brutalt barbari: ”Må rättvisa ske, om så världen måste gå under!”. Michael, en i grunden vanlig och fredlig person, säger upp sitt samhällskontrakt.
Heinrich von Kleist (1777 – 1811) är en av Tysklands viktigaste författare från det tidiga 1800-talet, och den mest extrema och galna av alla klassiker.
Hans Kohlhase (1500-1540) föddes i Brandenburg runt år 1500. Var han en tysk stråtrövare, en simpel skurk som förtjänade att steglas, eller var han en rättskaffens man sviken av samhällets elit? Hans öde inspirerade von Kleist att 1808 ge ut den kortroman vi nu har som utgångspunkt för vår pjäs, ”Michael Kohlhaas”, parentetiskt en av Franz Kafkas favoritböcker. Romanen med sitt imponerande språk, låtsas vara en neutral dokumentär rapport "ur en gammal krönika", men den handlar om en enda persons övermäktiga vrede och den otroliga energi som föds ur besvikelse. Hans Kohlhase var en framgångsrik viktualienhandlare i Cölln (idag Berlin). Den 1 oktober 1532 reste han till en mässa i Leipzig. Under resan uppstår en tvist med en uppsatt godsägare som påstår att Kohlhase har tagit hans hästar. I gengäld beslagtar godsägaren de två hästar Kohlhase fört med sig. Dispyten hindrar Kohlhase från att göra affärer och han kräver därför ersättning. Trots verkningslösa underhandlingar i rätten i Bad Düben 1533 och senare samtal med självaste Martin Luther (som råder honom att släppa det hela), driver Kohlhase processen vidare, utfärdar fejdebrev mot kurfurstar och godsägare och inleder ett omfattande stråtröveri. Initialt har han stöd hos befolkningen men 1539, efter att han stulit en brandenburgsk silvertransport, måste hans landsherre, kurfursten Joakim II, tillåta att han grips. Den 22 mars 1540 steglas han till döds i Berlin.
Länktips till Kleist
https://archiv.bundesregierung.de/archiv-de/kleist-nicht-nur-im-theater-456946
https://www.heinrich-von-kleist.org/kleist-portal/