Välj datum

Den flygande doktorn

Lagersbergs Säteri / Lagersberg

tor 25 jun 2020 kl 18.00 – AVSLUTAD
sön 28 jun 2020 kl 16.00 – AVSLUTAD

Sundbyholms slott / Sundbyholm

fre 3 jul 2020 kl 17.00 – AVSLUTAD
lör 4 jul 2020 kl 17.00 – AVSLUTAD
lör 11 jul 2020 kl 17.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i juli 2020.

Den flygande doktorn är ett komiskt förväxlingsdrama i sann Commedia dell'arte anda. Föreställningen bjuder på Molières klassiska karaktärer, musik, akrobatik och vackra kostymer med inspiration från 1500-talet.  
Molière är en av teatervärldens mest framstående pjäsförfattare genom tiderna. Han var inspirerad av den Italienska teaterformen Commedia dell'arte, det märker man inte minst i ett av hans äldsta verk: Den flygande doktorn. 

Recension från Eskilstuna kuriren:

"Moliéres gamla doktor flyger rakt in i vår tid!
Teater 7 arbetar i commedia dell’arte-traditionen, som uppstod i Italien på 1500-talet. Den kännetecknas bland annat av att man använder ett på förhand givet persongalleri med arketypiska egenskaper som dumhet, snålhet och girighet. I kombination med masker, akrobatik och improvisationer skapades inom dessa ramar en stor frihet att driva med samtiden och skapa satir.

Att det fortfarande fungerar visar Teater 7 med sin föreställning “Den flygande doktorn” som hade premiär i trädgården vid Lagersbergs säteri på torsdagen. De fyra skådespelarna lyckas inte bara komma med förlösande skämt om coronapandemin och privatiseringen av äldreomsorgen, utan även skapa en känsla för hur det kan ha varit att uppleva teater för 400-500 år sedan.

En ceriserosa backdrop, solen och enkla rytminstrument utgör de enda tekniska hjälpmedlen. Effekterna är i stället skådespelarnas egna akrobatiska övningar.
Det blir snabba kast, improvisationer och galna förvecklingar när Teater 7 tar sig an 1600-talspjäsen “Den flygande doktorn”. Hettan och frånvaron av mikrofoner och strålkastare bidrar starkt till en upplevelse av autenticitet och att vara här och nu. Cyklister som passerar utanför häcken dras in handlingen, och den som fipplar med sin mobil uppmärksammas obönhörligt men snällt.

Allt i handlingen är inte glasklart, men det spelar ingen roll när Malin Nilssons Columbina bjuder på en provkarta av svenska dialekter, Amanda Jalmbergers Arlecchino/doktor utför spektakulära provtagningar, Henrik Christiansens Pantalone munhuggs med publiken och Ola Wallinder charmar med sin korkade och kärlekskranka Valére. Det är helt enkelt väldigt charmigt och mysigt."

Catarina Nitz, 2020-06-26
Eskilstunakuriren

Synpunkter?