Välj datum

Teater Reflex: GUDARNA - La Tragedia Umana

Regissören Emanuelle Davin tar sig an vår tids mest kontroversiella figur: den vita, heterosexuella medelklassmannen i föreställningen GUDARNA – La Tragedia Umana (den mänskliga tragedin). Föreställningen som spelas på Teater Reflex från 25 oktober till 23 november 2019, är i sin struktur baserad på Den Gudomliga Komedin av Dante Alighieri.

Genom helvetets nio kretsar söker vi svar på frågan: Vad händer med en människa när den utpekas som förövare?

Vår Dante kommer motvilligt att tas på en självrannsakande resa där vi översätter de historiska brotten till dagsaktuella synder. Skeva mansideal, extremism, porr, makt, knark, våld, psykisk ohälsa, häxjakter, svek, självmord och övergrepp.

Helvetes-vandringens manus speglar det alltmer polariserade Sverige - där grupper ställs mot grupper och det mänskliga subjektet definieras alltmer efter trostillhörighet, hudfärg, kön, funktionsvariation och sexuell läggning snarare än efter personlighet eller mänskliga kvaliteér.

Berättelsen drivs framåt genom två akter av elva professionella skådespelare samt en folkensemble.

Anledningen till att vi vill göra den här föreställningen är för att det är dags för männen, högst upp i näringskedjan, att själva ta ansvar för vilka de blir i grupp i förhållande till sin könsroll - i historisk såväl som samtida kontext. Vi vill lyfta ur den vita, heterosexuella medelklassmannen ur sin förövarroll för att skärskåda de bakomliggande idealen; Hur vi formar män i dagens samhälle och vad som händer med en människa som fostras in i att bli en förövare. Vi vill undersöka konsekvenserna av detta samt söka lösningar för att kunna gå vidare i debatten och föra diskussionen kring mansrollen via männens egna erfarenheter dvs. tillämpa tolkningsföreträde och låta ”den vita mannen” själv ta ansvar för sin historia.

Vi bakom projektet är en grupp professionella skådespelare som inte bara vill spela teater för ”de redan frälsta”. Teatern ska vara demokratins arena: en motvikt till Twitter-krig och drev. Det är dags för teatern att våga riskera något: Bara så kan teatern bli en viktig samhällskraft. Bara så kan vi göra teatern till en viktig plats för alla.

Vi vill göra teatern storslagen igen.

 

FAKTA: 

GUDARNA – La Tragedia Umana (den mänskliga tragedin)

Spelas på Teater Reflex i Kärrtorp

Premiär: 19.00, 25 oktober, 2019

Föreställningslängd: 2h 15 min inkl. paus

 

Regi & Manus: Emanuelle Davin

Regiassistent: Kajsa Sparrefors

Skådespelare: Charlie Challis, Max Nilén, Hjalmar Wide, Erik Jeansson Karlsson, Daniel Ohlsson, Mattias Tor Pettersson, Michael Forsberg, Rasmus Gisby, Martin Hendrikse och Teodor Olsson
Manus: Emanuelle Davin

Scenografi och kostym: Natasia Wadsted och Charles Gustafsson

Mask: Elin Bergström

Musik: Jakob Lindhagen

Körledare: Maria Peters

Koreografi: Josefin Gladh

Foto: Jonas Jörneberg

Affisch: Peter Bergman

Produktion: Teater Reflex- Emanuelle Davin, Erik Jeansson Karlsson, Daniel Ohlsson, Jacob Bladh, Kajsa Sparrefors, Kajsa Nordin och Kent Ekberg.

 

 

Köp biljetter

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se

Synpunkter?