Välj datum

VÄGVAL I ELDHAVET - Västmanlandsbranden 2014

Hedenborg / Svärdsjö

lör 30 mar kl 15.00 – AVSLUTAD

En föreläsning om att ta farväl av livet i ett eldhav och vägval till en mirakelräddning.
OBS! Nytt datum!


Reine överraskades av elden som kallas "Västmanlandsbranden" eller "Salabranden", en av största bränderna i modern tid. Ett antal vägval från olika personer i Reines omgivning och av Reine själv fick en mirakulös vändning där slump, tillfälligheter och olika val skapade ett nät av delaktighet och medmänsklighet som gjorde att Reine idag kan berätta vad som hände...

Reine och brandmannen Björn som var en av de som räddade Reine, berättar gripande om medmänsklighet när branden i Västmanland rasade.

Reine arbetade tillsammans med en anställd med timmerlastning en och en halv mil från brandområdet vilket bedömdes som riskfritt. Helt plötsligt fick branden ett oväntat och snabbt förlopp, vinden ökade till nästan storm och närmade sig fort det område där Reine och hans kollega arbetade. Helt plötsligt var det lågor och hetta överallt och de började springa för att ta sig ur området. Reine snubblade och föll och när han kom på benen var kollegan borta, han hittades senare död!

Reine inringades av elden och han tvingades att lägga sig på en asfaltsväg, det enda ställe där det inte brann. Kroppen kokade i hettan och fingrarna sprack. Han insåg att det var slutet men ville prata en sista gång med sin hustru. "Jag älskar dig och barnen! Det går åt helvete det här, jag kommer att brinna upp!"

Tre brandmän från brandstationen i Virsbo, en av dem var Björn, valde att bryta mot föreskrifterna och med risk för sina egna liv gav de sig in i brandkaoset för att försöka rädda Reine. På andra försöket lyckades de hitta och rädda Reine från lågorna men med 65-procentiga brännskador av tredje graden. Mot alla odds överlevde han och nu får vi ta del av hans och brandmannen Björn historia om händelserna från en av de största bränderna i Sverige i modern tid.

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se

Synpunkter?