Välj datum

Konst och Musik i Fiskarkapellen- Konst- och kulturhistorisk resa i Hudiksvalls skärgård

Hudiksvalls hamn / Hudiksvall

lör 2 jun 2018 kl 10.00 – AVSLUTAD

Konst och kulturarv

Fiskarkapellen efter Norrlandskusten utgör ett alldeles speciellt kulturarv. De minner om det stora fiske som en gång fanns efter kusten, där tusentals människor var delaktiga varje sommarsäsong. Hela familjen följde med till fiskeläget, och de gick till kapellet varje söndag för att höra Guds ord. En vald läsare läste ur postillan i kapellet, men en gång om sommaren kom prästen och höll gudstjänst. Det kallades ”prästhelg” och var sommarens stora höjdpunkt.

I närheten av Hudiksvall finns sex fiskarkapell, uppförda under 1600-, 1700- och 1900-talet. Det har funnits ytterligare två. I och med att fisket stadigt minskade under 1800-talets andra hälft kom fiskelägena att avfolkas. Kapellen användes allt mindre, men de underhölls och älskades av de fiskarättlingar och andra som hade anknytning till dem.

Eftersom kapellen har använts sparsamt har de bevarats mycket väl. De har oftast kvar sin inredning från 1600- och 1700-talet. Bänkarna har inte bytts ut, inredningen har inte målats om. Allt är som det var för länge sedan. Kapellen används fortfarande på somrarna, och prästhelger hålls varje sommar. Detta gör fiskarkapellen till ett särskilt intressant, levande kulturarv.

Fiskarna tillhörde borgerskapet, och när kapellen skulle få en ny altartavla eller predikstol anlitades stadens mästare inom respektive skrå. Paul Hallberg var målarmästare i Hudiksvall 1762-1789. Hans rokokoänglar möter vi i Kuggörarnas och i Agö kapell. Hans elev och efterträdare som målare, Hans Fransson, var mästare i Hudiksvall 1790-1799. Han målade väggarna i Bålsö kapell 1792 med marmoreringar och symboler för tro och hopp. Det behövde fiskarna och deras familjer. Varje gång någon gav sig ut på havet utsatte de sig för en stor risk.  

I Bergö kapell finns naiva målningar från omkring 1700. De yngre kapellen, i Olmen och Hölick, har altartavlor av 1900-talets mest anlitade konstnär i Hudiksvall, Gösta Bohm.

Kapellen ägs och förvaltas av Svenska kyrkan. De är en del av ett kulturarv som berör och tillhör oss alla.

Turen avgår kl. 10.00 från Hudiksvalls hamn och är tillbaka ca: 16.00. En härlig delikatesstallrik med havets läckerheter ingår i biljettpriset, samt fika under dagen. Ange i meddelandefältet eventuell specialkost eller om alternativen vegetarisk eller vegantallrik önskas. Kontaktuppgifter som telefonnummer och e-postadress behövs för att vi ska kunna komma i kontakt med er vid eventuell inställd båttur och för att ni ska nås av ytterligare information innan resan. 

”Foto: Daniel Olsson, Länsmuseet Gävleborg”.

 

 

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se

Synpunkter?