Välj datum

Historisk mosaik

Stora scenen, Kulturhuset i Kungsängen / Kungsängen

ons 23 maj 2018 kl 19.00 – AVSLUTAD

Historisk mosaik – en blandning av litterära, musikaliska och konstnärliga bitar hämtade från Upplands-Bros lokalhistoria.

Kvällens föreställning blir ett annorlunda sätt att beskriva vår bygds historia. Programmet har formen av en historisk mosaik, där varje bit av tavlan representerar en historisk händelse, som vår hembygdsforskning arbetat med. Bitarna hittar vi i de spår historien lämnat efter sig i litteratur, kartor och konsthantverk av olika slag som poesi, sånger, musik måleri, teckningar skulpturer, textil konst.

Gestaltningen av dessa historiska bitar blir när så har varit möjligt i form av sång och musik, deklamerade texter och kartor på filmduken. Sammantaget kommer mosaiken att tidsmässigt besrkiva bygdens växlingsrika lokalhistoria från forntid till nu.

Medverkande:

Thomas Fridén, sång

Kristina Bennet-Westre, sång

Johan Westre, piano

Sophie Hedin, deklamation

Börje Sandén, kvällens värd
 

Börje Sandén leder oss under kvällens vandring genom historien. Han läser ur gamla krönikor och ur för oss angelägna dokument som lämnats obeaktade av den akademiska forskningen och berättar om vår lokalhistoris nära kopplingar till rikshistorien orsakad av vår bygds centrala läge i det ursprungliga Svitjod.

Thomas Fridén är välkänd sångare och f.d. ledande politiker i kommunen. Några av hans sånger är paradnummer, som den legendariska Jussi Björling kan ha sjungit när han som tonåring vid ett par tillfällen 1928 besökte den Sunnerdahlska skolan vid Låssa kyrka. Han framträdde då på Gustav Adolfsdagen den 6 november  och i december vid skolans luciafest. Varför Jussi Björling kopplas samman kommer att förklaras under kvällen.

Kristina Bennet Westre sjunger några sånger med historisk anknytning till vår bygd - Johan Westre sköter pianot. De är bägge uppväxta i kommunen liksom Sophie Hedin, som blanad annat deklamerar till musik från en gammal handskrift.

Fri entré!
I samarbete med UKF.

Anmälan: Du anmäler dig via Kulturbiljetter, här på sidan. I mån av plats går det även bra att dyka upp på arrangemanget och få inträde i mån av plats. Ange i rutan Meddelande om du sitter i rullstol/permobil eller har andra särskilda behov eller önskemål. Boka även plats för ledsagare eller medföljande personal, skriv då gärna i Meddelandet hur många i sällskapet som är personal/respektive besökare.

Det går bra att boka biljetter även via telefon på: 08 - 50 25 40 80. Det går även att lösa biljetter på Café Chris, vid entrén till Kulturhuset i Kungsängen under deras öppettider.

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se

Synpunkter?