Välj datum

TERESIA BJÖRK: ETSNINGAR

Dansmuseet / City

ons 22 nov 2017 kl 19.00 – AVSLUTAD
tor 23 nov 2017 kl 19.00 – AVSLUTAD
fre 24 nov 2017 kl 19.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i november 2017.

TERESIA BJÖRK: Etsningar

Onsdag 22/11 kl. 19.00
Torsdag 23/11 kl. 19.00 + publiksamtal efter föreställningen
Fredag 24/11 kl. 19.00

Under fem års tid har koreografen och dansaren Teresia Björk arbetat med en trilogi om konstnären Siri Derkert. Nu får den sista delen, Etsningar, Stockholmspremiär på Dansmuseet. Genom rörelse, ljus, projektioner och musik gestaltas en av Sveriges största modernistiska konstnärer. Verket är skapat i nära samarbete med kompositören Martin Landquist som dessutom spelar live på scenen.

Etsningar kretsar kring Derkerts kärlek till sina barn, hängivelsen till konsten och de tunga motgångar hon fick uppleva som progressiv, kvinnlig konstnär. Teresia Björk återanvänder minnen och material från de tidigare verken Without Name och Vi-We-Nous och sammanfattar därmed sin trilogi. Hon har under de senaste åren följt Siri Derkerts konstnärsskap på nära håll genom efterforskning på Kungliga Biblioteket i Stockholm och på plats i Paris där Derkert levde och verkade. Hon har även haft kontakt med Annika Öhrner, lektor i konstvetenskap och Siri Derkerts barnbarn Jacob Derkert.

Den första delen i trilogin, Without name, hade premiär 2014 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2016 fick andra delen Vi–We–Nous, på initiativ av svenska ambassaden i Peking, representera Norden under en festival som gav kinesisk publik och branschfolk inblick i samtida västerländsk scenkonst. I oktober samma år fick Vi–We–Nous svensk premiär på Dansmuseet (Läs recensionen från DN här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/en-narvaro-som-forfor/ ). Den tredje och sista delen Etsningar spelas på Dansmuseet 22-24 november 2017.

Koreograf och dansare: Teresia Björk
Musik/Kompositör: Martin Landquist
Ljus: Anna Wemmert Clausen

Publiksamtal med Teresia Björk efter föreställningen torsdagen den 23/11. Moderator är Lovisa Lundgren, civilingenjör med dansbakgrund.

Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 27 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden både som dansare, skådespelare och koreograf. Hon samarbetar oftast med musiker som spelar live på scenen. Teresias ledord är ”Att beröra och bli berörd – att roa och oroa”.

Martin Landquist är kompositör och musikproducent baserad i Stockholm. Han skriver musik för kort- och långfilmer i olika genrer och är verksam världen över. Efter albumdebuten “Nåid” (1995) har han samarbetat med artister som A-ha, The Cardigans, Kent och Titiyo. Hans elektroniska musik kännetecknas av intensiva suggestiva och sensuella uttryck.

Siri Derkert (1888–1973) är en känd svensk konstnär med starkt personlig och expressionistisk stil. I tidiga verk, framförallt från Paristiden, kan man se intryck både från kubism och fauvism. Med utställningen Rörelser i alla riktningar 1960, blev Siri Derkert den första kvinnan med separatutställning på Moderna museet i Stockholm. Hon tilldelades Guggenheimpriset på 1960 för målningen Fågel i topp och 1962, vid 74 års ålder representerade hon Sverige vid konstbiennalen i Venedig. Tre år senare invigdes hennes 145 meter långa Ristningar i betong på Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Foto Teresia Björk: Mats Lindgren

Synpunkter?