Välj datum

STABAT MATER - Moder Marias delade sorg med världens alla kvinnor

Eric Ericsonhallen (f d Skeppsholmskyrkan) / Skeppsholmen

lör 8 apr 2017 kl 18.00 – AVSLUTAD
Det här evenemanget avslutades i april 2017.

Konserten börjar kl. 18, insläpp kl. 17. Platserna är onumrerade. Lokalen är handikappvänlig. Eventuellt överskott från evenemanget går till MUSIKER UTAN GRÄNSERS arbete för kvinnors rättigheter.

I evenemanget ingår ett framförande av G.B. PERGOLESIS tonsättning STABAT MATER och uruppförande av verket MATER, skrivet av den svenska kompositören YLVA Q. ARKVIK, med text av MARIE TONKIN. Dessutom musik av och med iranska sångerskan ANIS MOIN och recitation av skådespelaren ANNELI MARTINI. I framförandet ingår även en konst-/fotoutställning, med tema "världens kvinnor", som man kan ta del av en timme innan konserten, i pausen och en stund efter konserten. 

Konserten är en hyllning till världens alla kvinnor, oavsett religiös tillhörighet eller härkomst, med fokus på de som har förlorat ett barn eller en nära anhörig - ett viktigt tema i en tid med pågående konflikter och flyktingkris.

MEDVERKANDE...

Solister: ANNA-LENA ENGSTRÖM, MARIA NORBERG, ELISABETH LJUNGGREN KURBANY, GABRIELLA MALM, LISELOTTE ÖHMAN & ANIS MOIN
Dirigent: BENEDIKT MELICHAR
Kompositör: YLVA Q. ARKVIK
Textförfattare: MARIE TONKIN
Regi: KRISTINA LJUNGGREN
Körledare: MARIA NORBERG
Koreografi: SARA SCOTT
Ljusdesign: CARL KRISTIANSSON
Skådespelare: ANNELI MARTINI
Musiker: HÖGALIDS KAMMARORKESTER + HANNA EVALDSSON (piano) & SABELA CASTRO RODRIGUEZ (slagverk)
Korister: HÖGALIDS DAMKÖR
Utställare: TOR CARLID, FRIDA LENNARTSSON, FRIDOLIN EVALDSSON, ANNIKA FORSELL, LARS-OVE BERNHAGER och EVA LAGERHEIM
Inspicient: BJÖRN SJÖGREN
Kostymansvarig: GULL-BRITT HENRIKSSON
Kostymassistent: GUNILLA MELLIN
Produktionsassistenter: PETER ÖHMAN & ERIC WESTANSKOG
Utställningsansvarig: ANNIKA FORSSELL
Säkerhetsansvarig: ROFFE WERN
Biljettansvarig: LARS THÖRNBLOM
Värdinnor: SOFIA ROSLINDE, LISELOTTE ÖHMAN & CECILIA FROSTNE
Producenter: DANIEL BERGSTRÖM & ANNA-LENA ENGSTRÖM

Produktion: MUSIKER UTAN GRÄNSER i samarbete med THEMEOLOGY PRODUCTIONS & PUBLISHING och HÖGALIDS FÖRSAMLING. Evenemanget sker i samverkan med NBV och med stöd från STOCKHOLMS STAD.

LÄNKAR…

www.musikerutangranser.se
www.themeologyproductions.com
www.nbv.se
www.ericericsonhallen.se
www.svenskakyrkan.se/hogalid
www.stockholm.se
Ylva Q. Akrvik: http://ylvaq.com/
Anis Moin: http://avazeh.com/

OM STABAT MATER...

Stabat Mater, eller Stabat Mater Dolorosa (Modern Stod Sörjande) anses vara en av de sju största latinska psalmerna genom tiderna och handlar om Mor Maria som sörjer den döde Jesus (pietá). Den är baserad på Symeons profetia, att ett svärd skulle genomborra mor Marias hjärta (Luk 02:34-35). Psalmen, som har sitt ursprung i 1300-talet, har tillskrivits påven Innocentius III (död 1216), St. Bonaventure eller mer allmänt Jacopone da Todi (1230-1306), som av de flesta anses vara den verkliga författaren. Stabat Mater Dolorosa associeras ofta med Via Crusis (Korsets Väg), en serie om 14 bilder som skildrar händelserna kring Kristi korsfästelse och dess omedelbara efterdyningar. Dessa bilder uppstod under medeltiden från porträtteringar av Via Dolorosa i Jerusalem, vilket anses vara vägen som Jesus gick på vägen till Golgata. Stabat Mater Dolorosa är en spegelbild till en annan hymn, Stabat Mater Speciosa, som förmedlar Jungfru Marias glädje vid Jesu födelse.

Många kompositörer har, under årens lopp, tonsatt psalmen, bl.a. Vivaldi, Scarlatti, Haydn, Rossini, Dvorák, Verdi och Poulenc. År 1736, under de sista veckorna av hans liv, tonsatte kompositören Giovanni Battista Pergolesi psalmen. Tonsättningen är arrangerad för sopran- och altsolist, violin I och II, viola och basso continuo (cello och orgel). Den är, så som psalmen är skriven, uppdelad i 12 satser. Verket, som är en av Pergolesis mest hyllade, sakrala verk, blev mycket populärt efter upphovsmannens död. Framförallt blev första satsen mycket omtyckt. Under åren har många olika bearbetningar av verket gjorts, bl.a. Giovanni Paisello, som utvecklade orkesterarrangemanget och Joseph Eybler, som lade till kör istället för vissa av duetterna.

Synpunkter?