Välj datum

SAFARI: Stockholm på film och mediabilder av staden

Guldbussen och RättBuss / Kungsholmen

ons 22 jun 2016 kl 18.00 – AVSLUTAD

SAFARI: STOCKHOLM PÅ RIKTIGT av RättBuss // Kulturföreningen Bussfolket

I en serie av safaris ser vi oss om i vår huvudstad och granskar dess strukturer genom bortglömda platser, hippa platser, hatade och älskade platser för att fråga oss varför vi ser på dem som vi gör med hjälp av inbjudna talare. Resorna ser vi som möjligheter att träffas, ett forum för diskussion och samtal, för att samla tankar och kunskap om staden vi bor i. Turerna körs med Stockholmsveteranen Guldbussen och avslutas med att vi parkerar bussen på en trevlig plats och förvandlas till en bussbar med uteservering och musik. Bästa kombinationen av nya perspektiv på staden och en trevlig AW. Följ med!

 

▲▽▲ TIDER & PLATS ▲▽▲

>>> ONSDAGEN 22 JUNI <<<

17.45 Påstigning vid busshållsplatsen på Fridhemsplan 20, utanför Nivå 22.

18.00 Guldbussen avgår

18.15 Guidning startar

19.00 Guidning slutar

19.00 - ca 22.00 Barbussen håller till vid vattentornet i Hagalund. Vid regn är vi på Cyklopen.

>>> DJ’s på Bussbaren: TBA (fri entré)

 

▲▽▲ PRIS ▲▽▲

Pris: 50 kr (student/pensionär/arbetsfri) annars 80 kr.

I priset ingår safarin, begränsat antal platser. Det går bra att endast komma till barbussen 19.00-22.00, fri entré och ej begränsat antal platser!

Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i dörren, för garanterad plats rekommenderas förköp.

 

▲▽▲ OM SAFARI: Stockholm på film och mediabilder av staden ▲▽▲

Talare: Sonia Sagan, konstnär och aktivist i föreningen Orten i Fokus. Ari Gunnar Þorsteinsson, filmvetare och aktuell med podden Sverigeresan.

 

Uppfattningar om staden som florerat igenom medielandskapet, kulturen såväl som i folkmun genom tiderna, absorberas av det kollektiva undermedvetna, bildar ett associationsfilter genom vilket vi tolkar och vidare förändrar staden. Genom dessa antaganden, som oftast passerar oss obemärkt förbi, struktureras och skiktas staden till städer.

 

Ari Gunnar Þorsteinsson, filmvetare, lyfter funderingar kring hur Stockholm kan tolkas utifrån utvalda filmer. Hur ser Stockholms städer ut genom linsen? I ett djupt segregerat Stockholm finns en mängd bilder, men hur visas Stockholm på film idag? Finns det en klassisk bild av Stockholm eller är det snarare i att ställa olika upplevda motsatser i centrum som bilden av Stockholm skapas?

 

Sonia Sagan, konstnär och aktivist i föreningen Orten i Fokus, kommer att ta oss vidare på färden med utgångspunkt i Hagalund, ett miljonprogramsområde i välbärgade Solna, som med sina kolossala hus har dragits med ghettorykte sedan 70-talet. Genom berättelser från locals genom tiderna växer en annan saga fram om samhället i staden, som står i kontrast till ekonomiska värden och mediabevakningen. Hagalund är en plats i förändring. Samma massa som avfärdat området och dess invånare flyttar så småningom in. Koloniserar sin rotlöshet genom gentrifikation. En reflektion om föränderlighet ackompanjerad av horisontutsikten över Solnas dal.

Turen avslutas med bussbar vid vattentornet i Hagalund. Där kommer ett DJ-kollektiv att spela. TBA.

 

Välkomna ombord!

<3

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se.

Synpunkter?