Välj datum

Lukaspassionen

Gottsunda Kyrka / Gottsunda

lör 18 mar kl 16.00 – AVSLUTAD
sön 19 mar kl 16.00 – AVSLUTAD

Lukaspassionen är ett verk av tonsättaren Rolf Martinsson och skildrar kaoset i Jerusalem på Jesu tid. Med de nutida texterna av Göran Greider ger det tydliga referenser till vår tids oro. Reciterande evangelist är den välkände journalisten och författaren Mark Levengood. Den svenska texten gör det lätt för åhöraren att följa med i den dramatiska handlingen.

Lukaspassionen uruppfördes 2012 under påskveckan i tolv kyrkor spridda över tolv stift, bland annat i Uppsala Domkyrka. Sedan dess har originalversionen av verket framförts runt åttio gånger och i år görs den för första gången på tyska i Zürich.

Rolf Martinsson är en av Sveriges internationellt mest framförda samtida tonsättare. Stilistiskt blickar verket både bakåt och framåt  ̶  det tar avstamp i Lukasevangeliet och barockmusiken och svingar sig fram till vår tids tonspråk.

Sångtexter skrivna av poeten och journalisten Göran Greider väver samman de gamla bibeltexterna med tyngd och skönhet. Han kommer att introducera verket vid konserten. Uppsalapoeten och prästen Lars Björklund har skrivit en innerlig och hoppfull text, som ligger centralt i verket.

Mark Levengood, välkänd för alla, är verkets läsande evangelist  ̶  en uppgift som oftast tas om hand av en tenor eller sopran. Men så blir det inte den här gången.

Barytonsolisten Carl Ackerfeldt, känd från operahus och konsertsalar runt om i Europa, sjunger Jesuspartierna.

Framförandena i Gottsunda kyrka leds av Kettil Skarby och är ett samarbete mellan Uppsalakören Canzonetta och Orsa kyrkokör. Här framförs en något bearbetad version som tar ca en timme.

Medverkande

Mark Levengood, recitatör och evangelist
Carl Ackerfeldt, barytonsolist
Mirjam Hübinette, sopransolist
Kira Lankinen, orgel
Alexandra Särström, sopransaxofon
Emil Hammar, cello
Orsa kyrkokör och Canzonetta
Kettil Skarby, dirigent
Göran Greider, konsertintroduktion

När och var?

Lördag 18 mars 2023 kl 16.00

Söndag 19 mars 2023 kl 16.00

Gottsunda kyrka, https://www.svenskakyrkan.se/uppsala/gottsunda

UL-buss linje 3, 4, 7, 11 och 31 till Gottsunda Centrum. Gratis parkering.

Biljetter

Pris: 225 kr, förköp här på Kulturbiljetter. Överblivna biljetter säljs vid entrén.

Läs mer: www.canzonetta.se

Synpunkter?