Välj datum

Gästspel | Nattskift | Det krävs en by

Dansinitiativet / Luleå

sön 11 dec 2022 kl 18.00 – AVSLUTAD

Nattskift, 

– Hon har nattskift i textilfabriken, men jag ska hämta henne.

 

Nattskift är en saga om att bli hel och frigöra sin inneboende skaparkraft. Det är en föreställning som kombinerar dikt med dans, ett spel med det som står i och mellan raderna. En räddare svingar sig upp på en cykel och beger sig in i misären för att hämta sin käraste, eller är det kanske sig själv hon räddar?

 

På scen ser ni Jenny Schinkler, som har medverkat bland annat i ”Skogshall” och ”Skájjde". Hon har koreograferat en stor uppsättning av ”Animal Farm” vid Münchner Volkstheater i Tyskland och är även koreograf för Nattskift. Irma von Platen är dansare, också hon aktuell i "Skogshall" och känd som skådespelare från filmerna ”Turpa kiinni minun haters” och ”Inland”.

 

ENG

Nattskift (Night Shift) is a story about healing, becoming whole and releasing one's inherent creative power. It is a performance that combines poetry with dance, a game with what is in and between the lines. A rescuer jumps on her bicycle and goes into misery to save her loved one, or is she perhaps saving herself?

 

Medverkande:

Jenny Schinkler

Irma von Platen

 

Konstnärligt team:

Text och regi: Simone Pusch

Koreografi: Jenny Schinkler

Musik: Magnus Karlsson

Ljusdesign: Anna Lindkvist

 

Föreställningslängd: 30 minuter

Målgrupp: Från 13 år

 

En produktion av Simone Pusch med stöd av Danskonsulent Norrbotten, Region Norrbotten, Stiftelsen Greta och Institutet. Nattskift samproduceras av Dansinitiativet genom Luleå Dans & Cirkusresidens. Med stöd av Luleå kommun. 

 

 

Det krävs en by, 

Dans- och poesiverket “Det krävs en by...”, på nordsamiska “Gáibiduvvo olles gilli...“, undersöker vad det innebär att tillhöra ett urfolk. Verket handlar om gemenskap och motstånd,  känslor av tillhörighet och identitetskris, storstad kontra glesbygd. 

Kreatörerna
Sebastian är dansare med sina samiska rötter i Ammarnäs, men även i en del av de familjer som på 1920-talet blev tvångsförflyttade från Karesuando. Genom sin dans söker han sig  tillbaka till sitt ursprungs röster men med ena benet kvar i urban danskultur.

Rönn är estradpoet och spoken word-artist, uppvuxen och bosatt i Kiruna. Genom poesin berör Rönn ämnen som kolonialism, queerhet, glesbygd och kärlek.

Skapare & medverkande: Sebastian Björkman, Rönn Lisa Zakrisson Påve
Text: Rönn Lisa Zakrisson Påve 
Musik: Daniel Savio
Kostymör: Erica Huuva 
Foto och redigering: Daniel Stålnacke och Jonathan Vitblom från Girit Media 

 
Språk: Svenska, finns textad till nordsamiska och engelska 
Längd: 13 minuter
Målgrupp: Från 13 år och uppåt 
  


 

​Filmen är producerad av Giron Sámi Teáhter med stöd från Kulturrådet och Sametinget.

Synpunkter?