Välj datum

Bättre än Superman - en tragikomedi om att våga tro på sig själv med Jonas Blom Bokne

Vansbro Teater, Medborgarhuset / Vansbro

tor 29 sep kl 19.00 – AVSLUTAD

BÄTTRE ÄN SUPERMAN

BÄTTRE ÄN SUPERMAN är berättelsen om världens fegaste människa, Helmer Östersson från Orsa, som trotsar naturlagarna och gör upp med sig själv. Ett helt vanligt vårdbiträde som längtar efter att vara stor och stark och odräglig. Och efter den stora kärleken. 

Rollen som Helmer, samt ca 20 bifigurer, gestaltas av Jonas Blom Bokne som står ensam på scenen.

- Vi började arbeta med mansrollen som fenomen och identitet, berättar författaren och regissören Isabel Evers. Men det utvecklade sig snart till något mycket mer personligt. Samtalen kretsade kring minnen och egna erfarenheter och snart stod vi där med en berättelse sprungen ur skådespelaren själv. Jonas har låtit sig intervjuas och har improviserat fram barndomsminnen med fokus på skam och längtan. På så sätt har vi byggt en berättelse runt sånt som hänt, sånt som kunde ha hänt och sånt som vi önskar skulle ha hänt.

Vi får följa Helmer från barndom till vuxenliv där han tacklas med sin enorma längtan och sitt extremt dåliga självförtroende. Det är en monolog om den fega människan som nästan aldrig tar plats, och som samtidigt kan inspirera och ge hopp. Under föreställningen får vi stifta bekantskap med en lång rad karaktärer. Utöver Helmer får vi även möta bland andra Hippie-syokonsulenten, Elake Tjocken, urgamla Skådespelar-Lena och den stora kärleken Emelie.

Helmer är en osannolik hjälte som förhoppningsvis kan sporra andra "fega" människor där ute i världen att våga ta plats och säga det man tror på. Våga vara sig själv. Åskådaren ska finna tröst i att även den sorgligaste av figurer kan resa sig och göra något stort.

BÄTTRE ÄN SUPERMAN kan med fördel ses från 14 år och uppåt. I tonåren är man extremt känslig för föreställningar om hur man ska vara. Man fascineras och skräms av vuxenvärldens normer och försöker förstå varför de är viktiga. Det här är en föreställning om att använda teatern som medel för att lyckas överleva. Hur man kan känna sig obekväm i allt det vuxna och att även själva vuxenheten är en slags teater i sig.

Det här är också en uppvisning av vad teatern kan åstadkomma med nästan ingenting. Att man med mycket små medel kan berätta en berättelse som kastar sig mellan verklighet och fantasi. Med endast två stolar till sin hjälp tar skådespelaren med oss till såväl träslöjdssalen som cowboyplaneter och mingelfester.

Monologen har uppförts två gånger förut, en föreställning i april och fem i november 2019 på Esperantoscenen i Göteborg. Då som helaftonsföreställning, dvs i två akter inklusive paus. Den har nu kortats ner och anpassats något till en yngre målgrupp (14 år och uppåt). Föreställningen beräknas nu vara ungefär en timme lång. Scenen kommer prydas av tre stolar, två trådlösa högtalare samt en laptop. Detta gör föreställningen enkel att turnera med, stolar kan med fördel lånas på plats i aktuell lokal.

Bakom BÄTTRE ÄN SUPERMAN står Göteborgsbaserade scenkonstgruppen Döden.

 

På scen: Jonas Blom Bokne

Manus och regi: Isabel Evers

Synpunkter?