Välj datum

Argenore - en unik operaupplevelse på film

Köp biljetter

Digitalt

lör 16 okt 2021 kl 19.00 – AVSLUTAD

OBS Detta är ett digitalt evenemang. Genom att köpa en biljett får du länk och lösenord till filmen, filmen finns uppe fr.o.m. den 16 oktober till den 14 november. Du kan titta på filmen när som helst under denna period. 

En unik filmupplevelse av operan Argenore - en spöklik opera om destruktiv makt komponerad av tonsättaren Vilhelmina av Bayreuth år 1740.

I en twilight zone förmörkad av sorg, utspelar sig familjedramat mellan kung Argenore och hans barn. I en uppsättning som glider mellan det personliga och det uppdiktade, skildras revolt, syskonkärlek och kampen för att få välja själv. En dödsdans till barocka toner som leder oss till en ny värld där nya tankar och möjligheter öppnar sig.

Argenore kan ses som en uppgörelse med den förljugna kungamakten och kritiken är obehagligt aktuell även i vår tid. Vilhelmina av Bayreuth står för både musik och text till operan som uruppfördes 1740. Vilhelmina av Bayreuth var en av 1700-talets största kulturpersonligheter och hon gjorde Bayreuth till ett operacentrum genom att omge sig med de bästa musikerna från både Tyskland och Italien. Hon lät även bygga det barockoperahus i Bayreuth som idag står med på Unescos världsarvslista. Ryktet om hennes gärning skulle senare locka dit tonsättaren Richard Wagner.

Produktionen sker I samarbete med en av Nordens främsta barockensembler, Camerata Øresund, och med Sveriges äldsta rokokoteater Confidencen.

Tillsammans med det Malmöbaserade scenkonstkollektivet Bombina Bombast gör Den Andra Operan ett nyskapande digitalt operakonstverk om Argenore av Vilhelmina av Bayreuth. Utöver filmatisering av hela verket, får publiken ett unikt perspektiv på vår uppsättning av Argenore, samt följa med bakom scenen, och komma närmare de människor som gör föreställningen möjlig.

Text och musik: Vilhelmina av Bayreuth
Musikalisk ledare och arrangemang: Peter Spissky
Orkester: Camerata Øresund
Regissör: Ditte Hammar
Scenograf och ljus- och videodesigner: Markus Granqvist
Kostym och maskdesigner: Matilda Hyttsten
Koreograf: Julia Gumpert
Maskör: Elin Bergström
I rollerna: Maria Sanner, Martin Vanberg, Elin Skorup, Josefine Andersson, Hanna Fritzson,
David Risberg och Jonna Ljunggren
Producent: Minttu-Maria Jäävuori / Anna Jonsson Björck

Produktionen ges med stöd av:  Musikverket, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Region Stockholm, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Aage og Johanne Louis-Hansens Stiftelse, Statens Kunstfond och Snyk. 

Den Andra Operan (DAO) grundades 2016 av Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. Visionen är att lyfta och framföra operor av kvinnor, verk som genom historien blivit bortglömda och låta dem möta samtidens publik. Den Andra Operan strävar efter att utveckla operagenren och berika konstformen med inkluderande, experimentella och tvärdisciplinära operaverk, fyllda av fantastisk musik skriven av kvinnor. Verk som aldrig tidigare spelats i Sverige och Norden. Läs mer här: denandraoperan.se

Synpunkter?