Välj datum

Monologakuten 2020

Köp biljetter
50 kr – 200 kr

www.dramalabbet.com / World Wide Web

lör 30 maj kl 19.00 – AVSLUTAD

Nu är det återigen dags för Monologakuten, Dramalabbets festival för extremt nyproducerad samtida scenkonst! Årets monologakut sker digitalt och äger rum 25/5-30/5. Föreställningarna är gratis att se online men här har ni som vill möjligheten att stödja Dramalabbet genom att köpa en stödbiljett! 

Fem dramatiker har fem dagar på sig att skriva en text. Fem regissörer och skådespelare tolkar texten under ytterligare fem dagar, och allt kulminerar i en festival som vi kallar Monologakuten. I år sker Monologakuten digitalt där en monolog spelas var kväll måndag till och med fredag för att slutligen avslutas med att samtliga monologer spelas i följd på lördagen. 

Årets monologakut har temat ”Livet på andra sidan”.

Dramalabbets verksamhet år 2020 har fokus på döden.  Vi vill bredda både våra och publikens perspektiv och undersöka hur vi egentligen pratar om döden med varandra. Hur tänker vi kring döden i en tid då glaciärer smälter och arter dör ut, när jordens undergång ständigt är ett överhängande hot och när varje enskilt val verkar kunna leda till civilisationens förfall? Vi har alla olika sätt att förhålla oss till vår egen och andras dödlighet. Vissa försöker kontrollera den genom att välja en viss livsstil, några omfamnar den och försöker leva medvetet som om det inte fanns någon morgondag, ytterligare några förnekar den, de betraktar död och sjukdom som något som drabbar andra, inte dem själva. Under våren har många av oss blivit akut medvetna om livets såväl som samhällets bräcklighet. Medan vissa kämpar med livet som insats eller lever i isolering och skräck, står många av oss vid sidan av och väntar, försöker leva våra liv och skydda oss själva och varandra. Vi tvingas stanna upp. För första gången vet vi inte vilken framtid vi går till mötes eller hur många av oss som kommer få gå med. Vi har även blivit akut medvetna om att döden inte drabbar alla lika, om vilka som kan skydda sig, och vilka som inte kan det. Årets monologakut är ett försök att fånga upp de tankar och känslor som uppstår i detta rum i tiden. Kan dödens närvaro ge oss en ny syn på livet?

Den andra sidan är inte bara bildlig utan även rent fysisk. När vi tvingas till isolering och distans blottas vårt behov av närhet och gemenskap. Vi sträcker oss ut och försöker nå något, eller någon på andra sidan av ett avstånd, eller på andra sidan av en skärm. Det gäller även oss på Dramalabbet, när vi just nu mer än någonsin vill nå vår publik blir skärmen vår scen och salong och vi hoppas på att någon möter oss på andra sidan.

​​​​​​Monologakuten genomförs med stöd av Region Stockholm och Stockholms stad. 

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se.

Synpunkter?