Välj datum

Barbara Hammer retro: program 2: SISTER LESSONS NR.1

Teater Tre / Stockholm

lör 28 sep 2019 kl 14.00 – AVSLUTAD

När Barbara Hammer gick bort tidigare i år lämnade en av queerfilmens, experimentfilmens – ja, filmens – mest betydelsefulla utövare scenen. Hennes filmer rymmer allt från intensiv agitation till dräpande ironi och i dem undersöker Hammer filmbilden och dess representationspolitik. Ur Hammers digra produktion visar vi ett urval filmer som tillsammans ger en överblick av hur hon sprängde gränser, bröt normer och svarade på filmkonstens stereotypa representationer av minoriteter, med bilder som sjuder av kraft, glädje, sorg, ilska och eftertanke. Programmet är curerat av Anna Linder från SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images – och visas i samarbete med Cinemateket.

Program 2: Sister Lessons Nr. 1 består av följande filmer:

Diving Women of Jeju-do (USA, 2007, 24 min)
På Jeju-do, Koreas största ö, har kvinnor i århundraden fridykt efter snäckor, bläckfisk och sjöborrar. Men den uråldriga kvinnliga traditionen är på väg att dö ut. Hammer dyker med kvinnorna och dokumenterar orsakerna till varför deras arbete och livsstil blir allt svårare att bibehålla.

Lover/Other (USA, 2006, 55 min)
Två av 1920-talets mest inflytelserika konstnärer, Claude Cahun och Marcel Moore, står i fokus i denna hybrid. De lesbiska styvsystrarna arbetade och levde tillsammans hela sina liv, men när nazisterna ockuperade Jersey Isle under andra världskriget tillfångatogs de och dömdes till döden. Hammer använder arkivbilder och dramatiseringar för att väcka “systrarna” till liv igen.

Kommentera gärna! Vill du nå Kulturbiljetter så hör istället av dig på 08-50 25 40 80 eller info@kulturbiljetter.se

Synpunkter?